Καλλιέργεια Πασιφλόρας
Περιεχόμενα
Προετοιμασία εδάφους
Το έδαφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της φυτείας πασιφλόρας [1], οργώνεται πριν από τη φύτευση σε βάθος 30-40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων.
Σύστημα και αποστάσεις φύτευσης
Η πασιφλόρα φυτεύεται κατ' ορθογώνια παραλληλόγραμμα ή γραμμές. Η απόσταση φυτεύσεως των φυτών είναι 2-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως αυτών και 3-6 μέτρα επί της γραμμής, τούτου εξαρτωμένου από τον τρόπο καλλιέργειας και τη γονιμότητα του εδάφους. Η καλλιέργεια του εδάφους γίνεται με μηχανικά μέσα (επιφανειακά) ή χημικά (ζιζανιοκτόνα).
Άρδευση και λίπανση
Το φυτό αυτό διαθέτει επιπολαιόριζο θυσσανώδες ριζικό σύστημα και κατά συνέπεια είναι μέτρια ανεκτική στην ξηρασία. Η έλλειψη νερού προκαλεί φτωχή καρπόδεση, μεγάλη καρπόπτωση και φυλλόπτωση. Γι' αυτό το πότισμα, όταν η βροχόπτωση είναι περιορισμένη και μη ομοιόμορφα κατανεμημένη κατά τη διάρκεια του έτους, είναι αναγκαίο. Κρίνεται αναγκαία η παροχή 5-20kg N, 5kg P2O5 και 3kg K2O κατά στρέμμα ετησίως. Συνιστάται η ποσότητα των λιπαντικών στοιχείων να δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η προσθήκη ασβεστίου είναι απαραίτητη, όταν υπάρχει έλλειψη.
Κλάδεμα και αραίωμα καρπών
Η Πασιφλόρα διαμορφώνεται σε σχήμα γραμμοειδές ή ημικρεββατίνας. Συνήθως αφήνονται 1 ή 2 βλαστοί ως οδηγοί, για να αναπτυχθούν μέχρι το σύρμα, που απλώνεται κατά μήκος των γραμμών και το οποίο χρησιμεύει για την υποστήριξη των βλαστών-οδηγών. Από τους οριζόντιους βλαστούς αφήνονται να αναπτυχθούν προς τα κάτω πλάγιοι καρποφόροι βλαστοί υπό μορφή κουρτίνας. Όταν οι βλαστοί, που συνιστούν την κουρτίνα πυκνώσουν, μακρύνουν πολύ και μπερδευτούν, συντέμνονται σε μήκος 20cm και κατ' αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η έκπτυξη νέων πλάγιων βλαστών. Οι προσβεβλημένοι και οι αδύνατοι βλαστοί αποκόπτονται. Επίσης και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί - οδηγοί συντέμνονται σ' ένα μικρό βλαστό, για να ανανεωθούν. Κανονικά δεν συνηθίζεται να γίνεται αραίωμα των καρπών.
Συγκομιδή
Συνηθίζεται οι καρποί να αφήνονται να πέσουν στο έδαφος και από εκεί συλλέγονται κάθε 1-3 ημέρες. Αλλά οι πλήρως ώριμοι καρποί μπορεί να συγκομισθούν με το χέρι πάνω από το φυτό. Τα υπολείμματα του περιανθίου, αν υπάρχουν, απομακρύνονται. Η παραγωγή, κατά το 15oC 18oC μήνα από της φύτευσης των φυτών στον αγρό, ανέρχεται σε 150-250kg καρπών ανά στρέμμα. Σε μερικές όμως φυτείες η παραγωγή φθάνει μέχρι και τους 2.5 τόνους ανά στρέμμα. Οι καρποί είναι ώριμοι όταν αποκτήσουν βυσσινί ή κίτρινο χρώμα ανάλογα με το είδος της πασσιφλόρας που τους παράγει.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.