Μπρόκολο προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπρόκολο λεμονάτο
Μακαρόνια με μπρόκολο
Κοτόπουλο με μπρόκολο και ρύζι
Πένες με κοτόπουλο και μπρόκολο
Μπρόκολο ογκραντέν

Συντήρηση

Το μπρόκολο επειδή είναι φυτό ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0oC και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μετά τη συγκομιδή του, τοποθετείται στο ψυγείο[1]. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του στο ψυγείο είναι σε πλαστική σάκουλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα και συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο στο ψυγείο 7 - 10 ημέρες. Στην κατάψυξη, μπορεί να συντηρηθεί για 8 - 12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους - 18oC. Πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη πλένεται, αφού η ανθοκεφαλή του κοπεί σε μικρές τούφες. Αν βέβαια συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το χρώμα του. Για να μην αποχρωματισθεί, πριν από την τοποθέτησή του στην κατάψυξη, ζεματίζεται για 1 - 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια ξεπλένεται με κρύο νερό για να κρυώσει, τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τέλος μπαίνει στην κατάψυξη.[2]

Διατροφική αξία

Η διατροφική αξία του μπρόκολου είναι σημαντική και τα οφέλη από την κατανάλωσή του πολλαπλά. Αν και περιέχει 91% νερό και πολλοί θα θεωρούσαν ότι δεν έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά εντούτοις είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το ζωηρό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Είναι ένα από τα κατεξοχήν λαχανικά του Μαρτίου ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή την εποχή το μπρόκολο περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C εν συγκρίσει σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, εξαιτίας του γεγονότος ότι το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να μπορέσει να αμυνθεί αποτελεσματικότερα απέναντι στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το μπρόκολο έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο επιστημονικών μελετών λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Θεωρείται λαχανικό με αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση. Εξαιτίας των θρεπτικών του στοιχείων βρίσκεται πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών είναι πλούσιο σε ινδόλες, γλυκοζίτες και διθιολθιόνες βοηθώντας σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εκτός των άλλων, προστατεύει και το στομάχι μας λόγω της σουλφοράνης που έχουν τα βλαστάρια του. Η σουλφοράνη καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας, πεπτικού έλκους και καρκίνο του στομάχου και ενεργοποιεί ένζυμα αποτοξίνωσης τα οποία εξουδετερώνουν επικίνδυνες μορφές καρκινογόνων χημικών ουσιών προτού προλάβουν να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων και να προκαλέσουν έτσι καρκίνο. Τα βλαστάρια ηλικίας 3 ημερών του μπρόκολου περιέχουν 20 - 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη σε σύγκριση με την ποσότητα της ευεργετικής αυτής ουσίας που περιέχεται στις ανθοκεφαλές του ώριμου μπρόκολου. Λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες μας παρέχει προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης και τη στεφανιαία νόσο ενώ συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Αποτελεί δυνατό μας σύμμαχο στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά καθώς αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Για να αποκομίσουμε τα ευεργετικά οφέλη του και να επωφεληθούμε των θρεπτικών συστατικών συστήνεται η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μπρόκολο τρεις φορές εβδομαδιαίως. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτη ύλη για τη σαλάτα, να συνοδεύεται με ψάρι ή κρέας ή ακόμα και για σούπα. Στο μαγείρεμα θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στο βράσιμο κάθως αν παραβραστεί θα χάσει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του. Θα ήταν καλύτερο να το βράζουμε ελαφρά ή στον ατμό.[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.
  3. Η διαθρεπτική αξία του μπρόκολου