Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φακή προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Σχετικές σελίδες)
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
  
 
==Σχετικές σελίδες==
 
==Σχετικές σελίδες==
*
+
* [[Φακή φυτό |Φακή]]
 +
* [[Καλλιέργεια φακής]]
 +
* [[Κριθάρι προϊόν]]
 +
* [[Σιτάρι προϊόν]]
 +
* [[Αποθήκευση σπόρου φακής]]
 +
* [[Θρεπτική αξία φακής]]
 +
* [[Όσπρια]]
 +
* [[Διατροφική αξία τροφίμων]]
 +
* [[Πορτοκάλι]]
 +
* [[Καρότο προϊόν Καρότο]]
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Αναθεώρηση της 11:24, 22 Μαΐου 2014

Φακές χύμα

Οι φακές [1] είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Σε τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Οι φακές αναφέρονται στη Βίβλο, τόσο ως το στοιχείο που διαπραγματευόταν ο Ιακώβ με τον Ησαύ για τα πρωτοτόκια, όσο και ως μέρος ενός ψωμιού που παρασκευάστηκε κατά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία του εβραϊκού λαού.

Για χιλιετίες, οι φακές παραδοσιακά τρώγονταν με κριθάρι και σιτάρι, τα τρία είδη διατροφής που προέρχονται από τις ίδιες περιοχές και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μεταναστεύσεων και εξερευνήσεων πολιτιστικών φυλών.

Αρχικά, θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών. Αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Οι φακές συνδυασμένες [2] με ρύζι εκτός της νοστιμιάς που μας προσφέρουν μας παρέχουν πολλά διατροφικά οφέλη όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που μπορούμε να πούμε ότι είναι ισάξια του κρέατος και αυτό βοηθά πολύ όσους νηστεύουν και όσους δεν τρώνε ζωικές τροφές.

Αποθήκευση σπόρου φακής

Για να αποθηκευθεί η φακή και να μην καταστραφεί ο σπόρος χρειάζεται να προσεχθούν ορισμένα σημεία:

  • Κατ'αρχάς η υγρασία του σπόρου να μην ξεπερνά το 13% και ο σπόρος να είναι καθαρός χωρίς ξένες ύλες. Όταν πρόκειται να αποθηκευτεί προσωρινά για λίγο χρόνο τότε αρκεί να τοποθετηθεί σε σακία σε μια αποθήκη ή υπόστεγο. Αν χρειαστεί να αποθηκευτεί για περισσότερο χρόνο, πρέπει η αποθήκη να είναι καθαρή με τσιμεντένιο πάτωμα, πρόσφατα ασπρισμένους τοίχους και στα παράθυρα να υπάρχει δίχτυ από σύρμα (σίτα) για να εμποδίζει την είσοδο και έξοδο των εντόμων (κυρίως του βρούχου).





Θρεπτική αξία φακής

Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.

Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν αντιθέση με το κρέας. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί). Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.

Φακές σούπα
Φακές με ρύζι
Φακές βελουτέ
Διατροφική αξία ανά 100 gr φακής
(εβδομάδες) Λευκός τύπος
Ενέργεια 353 Θερμίδες
Υδατάνθρακες 60 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 31 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Λιπαρά 1 γραμμάριο
Νερό 10,4 γραμμάρια
Θειαμίνη (vit B1) 0.87 mg
Ριβοφλαβίνη (B vit. 2) 0.211 mg
Νιασίνη (vit B3) 2.605 mg
Παντοθενικό οξύ (B5) 2.120 mg
Βιταμίνη B6 0.54 mg
Φολικό οξύ 479 mg
Βιταμίνη C 4.4 mg
Ασβέστιο 56 mg
Σίδηρο 7.54 mg
Μαγνήσιο 122 mg
Φώσφορος 451 mg
Κάλλιο 955 mg
Νάτριο 6 mg
Ψευδάργυρος 4.78 mg




[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Οι φακές στη διατροφή μας
  2. Οι φακές και η θρεπτικότητά τους
  3. Θρεπτική αξία φακής