Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Χρήστης:K kaponi"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Διαγραφή του περιεχομένου της σελίδας)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
{{{top_heading|==}}}[[Γενικά στοιχεία ατρακτυλίδας|Γενικές πληροφορίες για την ατρακτυλίδα]]{{{top_heading|==}}}
 +
{{:Γενικά στοιχεία ατρακτυλίδας|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
 +
<ref name="Ατρακτυλίδα"/>
 +
<ref name="Ασθένειες της ατρακτυλίδας"/>
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Ατρακτυλίδα"> Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας Τόμος II "Ειδικότητα: Φυτικής Παραγωγής", Αυγουλάς Χρήστος, Ποδηματάς Κων/νος, Παπαστυλιανού Παναγιώτα, Καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών</ref>
 +
 +
<ref name="Ασθένειες της ατρακτυλίδας">[{{#show:Ιστοσελίδα Mountain States Oilseeds/ Ασθένειες της ατρακτυλίδας| ?has link}} Ασθένειες της ατρακτυλίδας]</ref>
 +
 +
</references>
 +
 +
[[Category:Φυτό_Μ]]
 +
[[Category:Ενεργειακό φυτό]]
 +
[[παράγει::Καρπός Ατρακτυλίδας| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 11:57, 3 Ιουνίου 2015

Γενικές πληροφορίες για την ατρακτυλίδα

Η ατρακτυλίδα [1] καλλιεργείται στην Ινδία κυρίως, αλλά και στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Β. Αφρική και την Αυστραλία. Στις Η.Π.Α. καταλαμβάνει κάθε χρόνο έκταση περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα. Στη χώρα μας έχει καλλιεργηθεί δοκιμαστικά. Η ατρακτυλίδα καλλιεργείται για τα ελαιούχα σπέρματα της. Το λάδι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, για την παρασκευή χρωμάτων, βερνικιών και σαπουνιών. Είναι όμως και βρώσιμο από τον άνθρωπο, πλούσιο σε πολυακόρεστα, περισσότερο από άλλα φυτικά λάδια. Οι σπόροι του φυτού είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη (18-24%), με την περιεκτικότητα τους να φτάνει το 25-50%, όταν αποφλοιωθούν. Τα άνθη της ατρακτυλίδας περιέχουν μια κόκκινη χρωστική, την καρδαμίνη, που για πολλά χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη βαφή υφασμάτων. Η περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι είναι 32-40%.




Βιβλιογραφία

  1. Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας Τόμος II "Ειδικότητα: Φυτικής Παραγωγής", Αυγουλάς Χρήστος, Ποδηματάς Κων/νος, Παπαστυλιανού Παναγιώτα, Καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

[1] [2]

Βιβλιογραφία

  1. Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας Τόμος II "Ειδικότητα: Φυτικής Παραγωγής", Αυγουλάς Χρήστος, Ποδηματάς Κων/νος, Παπαστυλιανού Παναγιώτα, Καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  2. Ασθένειες της ατρακτυλίδας