Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες αμυγδαλιάς"
Από GAIApedia
| Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
| − | Η [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιά]] ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από [[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη]] έως και [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλοαμμώδη]]. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη εδάφη]]. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην [[Κλιματικές συνθήκες αμυγδαλιάς|ξηρασία]] και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να [[Εγκατάσταση αμυγδαλεώνα|εγκαταστήσουμε]] έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1. | + | Η [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιά]] ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από [[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη]] έως και [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλοαμμώδη]]. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη εδάφη]]. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην [[Κλιματικές συνθήκες αμυγδαλιάς|ξηρασία]] και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να [[Εγκατάσταση αμυγδαλεώνα|εγκαταστήσουμε]] έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> |
| + | |||
| + | ==Βιβλιογραφία== | ||
| + | <references> | ||
| + | <ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
| + | </references> | ||
| + | |||
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]] | ||
| Γραμμή 6: | Γραμμή 12: | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.5| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.5| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::8.1| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::8.1| ]] | ||
| − | |||
| Γραμμή 12: | Γραμμή 17: | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
| + | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
Τελευταία αναθεώρηση της 13:36, 19 Ιουνίου 2015
Η αμυγδαλιά ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από αμμοπηλώδη έως και αργιλοαμμώδη. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα ασβεστώδη εδάφη. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να εγκαταστήσουμε έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

