Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση μπρόκολου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Μπρόκολο προϊόν|μπρόκολο]] επειδή είναι [[Μπρόκολο φυτό|φυτό]] ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μετά τη [[Συγκομιδή μπρόκολου|συγκομιδή]] του, τοποθετείται στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του στο ψυγείο είναι σε πλαστική σάκουλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα και συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο στο ψυγείο 7 - 10 ημέρες. Στην κατάψυξη, μπορεί να συντηρηθεί για 8 - 12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους - 18<sup>o</sup>C. Πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη πλένεται, αφού η ανθοκεφαλή του κοπεί σε μικρές τούφες. Αν βέβαια συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το χρώμα του. Για να μην αποχρωματισθεί, πριν από την τοποθέτησή του στην κατάψυξη, ζεματίζεται για 1 - 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια ξεπλένεται με κρύο νερό για να κρυώσει, τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τέλος μπάινει στην κατάψυξη.   
+
Το [[Μπρόκολο προϊόν|μπρόκολο]] επειδή είναι [[Μπρόκολο φυτό|φυτό]] ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μετά τη [[Συγκομιδή μπρόκολου|συγκομιδή]] του, τοποθετείται στο ψυγείο.<ref name="Συντήρηση μπρόκολου"/> Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του στο ψυγείο είναι σε πλαστική σάκουλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα και συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο στο ψυγείο 7 - 10 ημέρες. Στην κατάψυξη, μπορεί να συντηρηθεί για 8 - 12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους - 18<sup>o</sup>C. Πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη πλένεται, αφού η ανθοκεφαλή του κοπεί σε μικρές τούφες. Αν βέβαια συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το χρώμα του. Για να μην αποχρωματισθεί, πριν από την τοποθέτησή του στην κατάψυξη, ζεματίζεται για 1 - 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια ξεπλένεται με κρύο νερό για να κρυώσει, τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τέλος μπαίνει στην κατάψυξη.<ref name="Σταυρανθή"/>    
 +
 
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Συντήρηση μπρόκολου"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
<ref name="Σταυρανθή"> Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Κουνουπίδι προϊόν| ]]
 
[[σχετίζεται με::Κουνουπίδι προϊόν| ]]
Γραμμή 5: Γραμμή 12:
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:48, 10 Ιουλίου 2015

Το μπρόκολο επειδή είναι φυτό ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0oC και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μετά τη συγκομιδή του, τοποθετείται στο ψυγείο.[1] Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του στο ψυγείο είναι σε πλαστική σάκουλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα και συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο στο ψυγείο 7 - 10 ημέρες. Στην κατάψυξη, μπορεί να συντηρηθεί για 8 - 12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους - 18oC. Πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη πλένεται, αφού η ανθοκεφαλή του κοπεί σε μικρές τούφες. Αν βέβαια συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το χρώμα του. Για να μην αποχρωματισθεί, πριν από την τοποθέτησή του στην κατάψυξη, ζεματίζεται για 1 - 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια ξεπλένεται με κρύο νερό για να κρυώσει, τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τέλος μπαίνει στην κατάψυξη.[2]


Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.