Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αλληλεπίδραση μεταξύ θερμοκρασίας, μήκους ημέρας και εποχής"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
Οι [[Καρποί|καρποί]] που αναπτύσσονται σε ψυχρότερα, βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, διαφέρουν, σε σχήμα, απ' εκείνους που αναπτύσσονται σε θερμότερα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαίριου. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν σε καρπούς, που αναπτύχθηκαν σε μεγαλύτερα και μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.
  
 +
Αν τα [[Άνθη|άνθη]] των [[Μηλοειδή|μηλοειδών]] ψεκαστούν κατά την πλήρη [[Ανθοφορία|ανθοφορία]] με μίγμα [[Γιββερελλίνες|γιββερελλίνης]] και κυτοκινίνης, αυξάνεται το μήκος των καρπών. Το είδος αυτό της επίδρασης δημιουργεί τις ακόλουθες ερωτήσεις.
  
 
+
Μπορεί, οι καρποί, που αναπτύσσονται σε περιοχές όπου το καλοκαίρι είναι σύντομο, αλλά οι ημέρες είναι πολύ μακρές, να συνθέτουν περισσότερο απ' αυτές τις ορμόνες, απ' ότι εκείνοι που αναπτύσσονται σ' άλλες περιοχές; Μπορεί η ποιότητα του φωτός, που αλλάζει με το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος, να έχει κάποια επίδραση; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά χρήζουν διερευνήσεως.<ref name="Αλληλεπίδραση μεταξύ θερμοκρασίας, μήκους ημέρας και εποχής"/>  
 
+
 
+
<ref name="Αλληλεπίδραση μεταξύ θερμοκρασίας, μήκους ημέρας και εποχής"/>  
+
  
  

Αναθεώρηση της 14:35, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Οι καρποί που αναπτύσσονται σε ψυχρότερα, βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, διαφέρουν, σε σχήμα, απ' εκείνους που αναπτύσσονται σε θερμότερα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαίριου. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν σε καρπούς, που αναπτύχθηκαν σε μεγαλύτερα και μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.

Αν τα άνθη των μηλοειδών ψεκαστούν κατά την πλήρη ανθοφορία με μίγμα γιββερελλίνης και κυτοκινίνης, αυξάνεται το μήκος των καρπών. Το είδος αυτό της επίδρασης δημιουργεί τις ακόλουθες ερωτήσεις.

Μπορεί, οι καρποί, που αναπτύσσονται σε περιοχές όπου το καλοκαίρι είναι σύντομο, αλλά οι ημέρες είναι πολύ μακρές, να συνθέτουν περισσότερο απ' αυτές τις ορμόνες, απ' ότι εκείνοι που αναπτύσσονται σ' άλλες περιοχές; Μπορεί η ποιότητα του φωτός, που αλλάζει με το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος, να έχει κάποια επίδραση; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά χρήζουν διερευνήσεως.[1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997