Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διατροφική αξία μπιζελιών"
(8 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
+ | [[Image:Μπιζέλι.jpg|thumb|px100|Κοτόπουλο με αρακά]] | ||
+ | [[Image:Μπιζέλι II.jpg|thumb|px100|Αρακάς με αγγινάρες]] | ||
+ | [[Image:Μπιζέλι III.jpg|thumb|px100|Αρακάς με μαρούλι]] | ||
+ | |||
Ο [[Μπιζέλι |αρακάς]] είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει [[ασβέστιο]], [[μαγνήσιο]], [[σίδηρος |σίδηρο]], [[κάλιο]] και [[φώσφορος |φώσφορο]]. | Ο [[Μπιζέλι |αρακάς]] είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει [[ασβέστιο]], [[μαγνήσιο]], [[σίδηρος |σίδηρο]], [[κάλιο]] και [[φώσφορος |φώσφορο]]. | ||
Γραμμή 7: | Γραμμή 11: | ||
{{{top_heading|==}}}Σε τι πρέπει να δοθεί προσοχή{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Σε τι πρέπει να δοθεί προσοχή{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρημένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτόφαρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη [[ | + | Ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρημένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτόφαρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη [[Συγκομιδή-Διαχείριση μπιζελιών |συγκομιδή]] του έχει ήδη χάσει το 20% των βιταμινών του. Υπ' αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα, από διατροφική άποψη, να προτιμάται ο κατεψυγμένος αρακάς αφού καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από την συγκομιδή. Στον φρέσκο πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο. |
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική αξία του αρακά ανά 100gr. | Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική αξία του αρακά ανά 100gr. | ||
Γραμμή 20: | Γραμμή 24: | ||
|Ενέργεια | |Ενέργεια | ||
|66kcal/278kj | |66kcal/278kj | ||
− | |166kcal/ | + | |166kcal/695kj |
|- | |- | ||
|Πρωτεΐνες | |Πρωτεΐνες | ||
− | | | + | |6,5g |
− | | | + | |16,2g |
|- | |- | ||
|Υδατάνθρακες | |Υδατάνθρακες | ||
− | | | + | |9,5g |
− | | | + | |23,7g |
|- | |- | ||
|εκ των οποίων σάκχαρα | |εκ των οποίων σάκχαρα | ||
− | | | + | |3,3g |
− | | | + | |8,2g |
|- | |- | ||
|Λιπαρά | |Λιπαρά | ||
− | | | + | |0,5g |
− | | | + | |1,2g |
|- | |- | ||
|εκ των οποίων κορεσμένα | |εκ των οποίων κορεσμένα | ||
− | | | + | |0,10g |
− | | | + | |0,25g |
|- | |- | ||
|Φυτικές Ίνες | |Φυτικές Ίνες | ||
− | | | + | |3,1g |
− | | | + | |7,7g |
|- | |- | ||
|Νάτριο | |Νάτριο | ||
− | | | + | |0,09g |
− | | | + | |0,225g |
|- | |- | ||
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1"></font> | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1"></font> | ||
Γραμμή 55: | Γραμμή 59: | ||
|- | |- | ||
|Βιταμίνη A | |Βιταμίνη A | ||
− | | | + | |2058I.U |
− | | | + | |41% |
|- | |- | ||
|Βιταμίνη C | |Βιταμίνη C | ||
− | | | + | |18mg |
− | | | + | |30% |
|- | |- | ||
|Βιταμίνη K | |Βιταμίνη K | ||
− | | | + | |27,9mg |
− | | | + | |35% |
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="3" |<font size="+0,5"><sup>*</sup>Σ.Η.Π: Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας, σύμφωνα με την οδηγία 90/496 της Ε.Ε.</font> | ||
|- | |- | ||
|} | |} |
Τελευταία αναθεώρηση της 12:29, 15 Ιουλίου 2016
Ο αρακάς είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο.
Διαθέτει 1,6 μονάδα σιδήρου ανά 100 γρ. φαγητού και το σώμα μας απορροφά περίπου το 20% από αυτόν.
Η κατανάλωση αρακά συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και σε αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Σε τι πρέπει να δοθεί προσοχή
Ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρημένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτόφαρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει ήδη χάσει το 20% των βιταμινών του. Υπ' αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα, από διατροφική άποψη, να προτιμάται ο κατεψυγμένος αρακάς αφού καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από την συγκομιδή. Στον φρέσκο πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική αξία του αρακά ανά 100gr.
Διατροφική αξία | ανά 100g | ανά μερίδα 250g |
---|---|---|
Ενέργεια | 66kcal/278kj | 166kcal/695kj |
Πρωτεΐνες | 6,5g | 16,2g |
Υδατάνθρακες | 9,5g | 23,7g |
εκ των οποίων σάκχαρα | 3,3g | 8,2g |
Λιπαρά | 0,5g | 1,2g |
εκ των οποίων κορεσμένα | 0,10g | 0,25g |
Φυτικές Ίνες | 3,1g | 7,7g |
Νάτριο | 0,09g | 0,225g |
% της Σ.Η.Π.* | ||
Βιταμίνη A | 2058I.U | 41% |
Βιταμίνη C | 18mg | 30% |
Βιταμίνη K | 27,9mg | 35% |
*Σ.Η.Π: Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας, σύμφωνα με την οδηγία 90/496 της Ε.Ε. |