Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια ντομάτας Βακτηριακό έλκος"
Γραμμή 8: | Γραμμή 8: | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Ντομάτα φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Ντομάτα φυτό| ]] | ||
[[είναι ασθένεια του καρπού::Ντομάτα προϊόν| ]] | [[είναι ασθένεια του καρπού::Ντομάτα προϊόν| ]] | ||
+ | [[είναι ασθένεια της::Ντομάτα θερμοκηπίου φυτό| ]] | ||
+ | [[είναι ασθένεια του φυτού::Ντομάτα θερμοκηπίου φυτό| ]] | ||
+ | [[είναι ασθένεια του καρπού::Ντομάτα θερμοκηπίου προϊόν| ]] | ||
[[είναι προσβολή της ασθένειας::Προκαρυωτικές ασθένειες φυτών| ]] | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Προκαρυωτικές ασθένειες φυτών| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:29, 15 Νοεμβρίου 2013
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στο βακτήριο Clavibacter michiganensis. Η εμφάνισή του είναι σποραδική αλλά μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτική. Όλοι οι τύποι της καλλιέργειας τομάτας είναι επιρρεπείς σε σοβαρές απώλειες. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι η μάρανση των φυτών. Οι ιστοί των αγγείων κηλιδώνονται από τα προσβεβλημένα στελέχη και μπορεί να εκκρίνεται κίτρινο υγρό. Η εντεριώνη επίσης αποχρωματίζεται και γίνεται αλευρώδης. Η μάρανση των φύλλων συνοδεύεται από φωτεινές ραβδώσεις που εκτείνονται από τον μίσχο κατά μήκος του στελέχους. Στους καρπούς δημιουργούνται κηλίδες με σχήμα σαν μάτι πουλιού, μεγέθους 3 - 4mm. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί απολύμανση των σπόρων με εμβάπτιση σε ζεστό νερό για 25min. Σε περίπτωση εκδήλωσης προτείνεται η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα, άρδευση με σταγόνες και 3ετής αμειψισπορά με φυτά που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια.