Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Έκπλυση των Πλούσιων σε Βόριο Εδαφών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Πολλές φορές τα νερά άρδευσης είναι πλούσια σε B και συνέπεια της μακροχρόνιας χρήσης τους κ...')
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Πολλές φορές τα νερά άρδευσης είναι πλούσια σε B και συνέπεια της μακροχρόνιας χρήσης τους κατά την άρδευση το έδαφος εμπλουτίζεται με υπερβολικές ποσότητες Β που συχνά προσεγγίζουν τα τοξικά όρια. Το φαινόμενο της συσσώρευσης του Β είναι έντονο σε αρδευόμενες περιοχές όπου επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες.
+
Πολλές φορές τα νερά άρδευσης είναι πλούσια σε B και συνέπεια της μακροχρόνιας χρήσης τους κατά την άρδευση το [[τύποι εδαφών |έδαφος]] εμπλουτίζεται με υπερβολικές ποσότητες Β που συχνά προσεγγίζουν τα τοξικά όρια. Το φαινόμενο της συσσώρευσης του Β είναι έντονο σε αρδευόμενες περιοχές όπου επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες.
Επειδή η διαφορά στη συγκέντρωση του Β μεταξύ της ωφέλιμης επίδρασης του ως θρεπτικού των φυτών και της τοξικής του δράσης είναι πολύ μικρή είναι αναγκαία η έκπλυση και η βελτίωση του εδάφους. Η τοξικότητα του Β είναι πολύ συχνή στα ξηρικά και ημίξηρα κλίματα, ενώ στα υγρά κλίματα τα εδάφη είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένα με Β. Βεβαίως, η συσσώρευση του Β στο έδαφος δεν οφείλεται μόνο στη χρήση νερών άρδευσης πλούσιων σε Β, αλλά και στην αποσάθρωση βοριούχων ορυκτών.
+
Επειδή η διαφορά στη συγκέντρωση του Β μεταξύ της ωφέλιμης επίδρασής του ως θρεπτικού των [[κατάλογος φυτών |φυτών]] και της τοξικής του δράσης είναι πολύ μικρή είναι αναγκαία η έκπλυση και η βελτίωση του εδάφους. Η τοξικότητα του Β είναι πολύ συχνή στα ξηρικά και ημίξηρα κλίματα, ενώ στα υγρά κλίματα τα εδάφη είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένα με Β. Βεβαίως, η συσσώρευση του Β στο έδαφος δεν οφείλεται μόνο στη χρήση νερών άρδευσης πλούσιων σε Β, αλλά και στην αποσάθρωση βοριούχων ορυκτών.
 
Η βελτίωση των εδαφών αυτών επιτυγχάνεται με την έκπλυση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη σχέση (2).
 
Η βελτίωση των εδαφών αυτών επιτυγχάνεται με την έκπλυση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη σχέση (2).
  
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
 
Η εξίσωση είναι ανεξάρτητη από τη μέθοδο εφαρμογής του νερού είτε διά καταιονισμού ή διά λεκανών.
 
Η εξίσωση είναι ανεξάρτητη από τη μέθοδο εφαρμογής του νερού είτε διά καταιονισμού ή διά λεκανών.
 
Όσον αφορά στην ευκολία έκπλυσης του Β, το γηγενες Β εκπλύνεται πιο δύσκολα απ΄αυτό που προστίθεται μέσω του νερού έκπλυσης.
 
Όσον αφορά στην ευκολία έκπλυσης του Β, το γηγενες Β εκπλύνεται πιο δύσκολα απ΄αυτό που προστίθεται μέσω του νερού έκπλυσης.
 +
<ref name="Έκπλυση των Πλούσιων σε Βόριο Εδαφών"/>
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Έκπλυση των Πλούσιων σε Βόριο Εδαφών"> Τα προβληματικά εδάφη και η βελτίωση τους, Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ</ref>
 +
</references>

Τελευταία αναθεώρηση της 09:38, 6 Απριλίου 2016

Πολλές φορές τα νερά άρδευσης είναι πλούσια σε B και συνέπεια της μακροχρόνιας χρήσης τους κατά την άρδευση το έδαφος εμπλουτίζεται με υπερβολικές ποσότητες Β που συχνά προσεγγίζουν τα τοξικά όρια. Το φαινόμενο της συσσώρευσης του Β είναι έντονο σε αρδευόμενες περιοχές όπου επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες. Επειδή η διαφορά στη συγκέντρωση του Β μεταξύ της ωφέλιμης επίδρασής του ως θρεπτικού των φυτών και της τοξικής του δράσης είναι πολύ μικρή είναι αναγκαία η έκπλυση και η βελτίωση του εδάφους. Η τοξικότητα του Β είναι πολύ συχνή στα ξηρικά και ημίξηρα κλίματα, ενώ στα υγρά κλίματα τα εδάφη είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένα με Β. Βεβαίως, η συσσώρευση του Β στο έδαφος δεν οφείλεται μόνο στη χρήση νερών άρδευσης πλούσιων σε Β, αλλά και στην αποσάθρωση βοριούχων ορυκτών. Η βελτίωση των εδαφών αυτών επιτυγχάνεται με την έκπλυση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη σχέση (2).

(C/Co)(D/Ds)= 0,6 (2)

όπου: C = Τελική συγκέντρωση Β στα εδάφη σε mg/Kg Co = Αρχική συγκέντρωση Β του εδάφους σε mg/kg D = Βάθος νερού που εφαρμόζεται για έκπλυση σε cm Ds = Βάθος εδάφους που εκπλύνεται σε cm

Η εξίσωση είναι ανεξάρτητη από τη μέθοδο εφαρμογής του νερού είτε διά καταιονισμού ή διά λεκανών. Όσον αφορά στην ευκολία έκπλυσης του Β, το γηγενες Β εκπλύνεται πιο δύσκολα απ΄αυτό που προστίθεται μέσω του νερού έκπλυσης. [1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα προβληματικά εδάφη και η βελτίωση τους, Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ