Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός μαράθου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά στο σπορείο σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 8-10cm και μεταφύτευση στις τελικές θέσεις μετά από 6-7 εβδομάδες, όπου θα έχουν αποκτήσει ύψος 10-15cm. Την προηγούμενη μέρα από την εκρίζωση των [[Μάραθος φυτό|φυτών]] και αμέσως μετά τη φύτευση τους στις τελικές θέσεις πραγματοποιείται πολύ καλό [[Άρδευση μαράθου|πότισμα]]. Οι αποστάσεις των φυτών είναι 50-60cm μεταξύ των γραμμών και 25-30cm πάνω στη γραμμή φύτευσης. Το βάθος σποράς είναι λιγότερο από 0,5cm σε ψιλοχωματισμένο [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες μαράθου|έδαφος]]. Το φύτρωμα του σπόρου παρατηρείται 2-3 εβδομάδες μετά τη σπορά. Η σπορά γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως η σπορά γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι και αρχές της άνοιξης. Τον Ιούλιο γίνεται η σπορά για φθινοπωρινή συγκομιδή, τον Σεπτέμβριο για συγκομιδή αρχές της άνοιξης και τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης για συγκομιδή αρχές του καλοκαιριού (περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα).  
+
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά στο σπορείο σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 8-10cm και μεταφύτευση στις τελικές θέσεις μετά από 6-7 εβδομάδες, όπου θα έχουν αποκτήσει ύψος 10-15cm. Την προηγούμενη μέρα από την εκρίζωση των [[Μάραθος φυτό|φυτών]] και αμέσως μετά τη φύτευση τους στις τελικές θέσεις πραγματοποιείται πολύ καλό [[Άρδευση μαράθου|πότισμα]]. Οι αποστάσεις των φυτών είναι 50-60cm μεταξύ των γραμμών και 25-30cm πάνω στη γραμμή φύτευσης. Το βάθος σποράς είναι λιγότερο από 0,5cm σε ψιλοχωματισμένο [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες μαράθου|έδαφος]]. Το φύτρωμα του σπόρου παρατηρείται 2-3 εβδομάδες μετά τη σπορά. Η σπορά γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως η σπορά γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι και αρχές της άνοιξης. Τον Ιούλιο γίνεται η σπορά για φθινοπωρινή συγκομιδή, τον Σεπτέμβριο για συγκομιδή αρχές της άνοιξης και τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης για συγκομιδή αρχές του καλοκαιριού (περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα).<ref name="Μάραθος"/> 
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Μάραθος"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μάραθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μάραθος φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μάραθος φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:40, 21 Ιουλίου 2015

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά στο σπορείο σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 8-10cm και μεταφύτευση στις τελικές θέσεις μετά από 6-7 εβδομάδες, όπου θα έχουν αποκτήσει ύψος 10-15cm. Την προηγούμενη μέρα από την εκρίζωση των φυτών και αμέσως μετά τη φύτευση τους στις τελικές θέσεις πραγματοποιείται πολύ καλό πότισμα. Οι αποστάσεις των φυτών είναι 50-60cm μεταξύ των γραμμών και 25-30cm πάνω στη γραμμή φύτευσης. Το βάθος σποράς είναι λιγότερο από 0,5cm σε ψιλοχωματισμένο έδαφος. Το φύτρωμα του σπόρου παρατηρείται 2-3 εβδομάδες μετά τη σπορά. Η σπορά γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως η σπορά γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι και αρχές της άνοιξης. Τον Ιούλιο γίνεται η σπορά για φθινοπωρινή συγκομιδή, τον Σεπτέμβριο για συγκομιδή αρχές της άνοιξης και τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης για συγκομιδή αρχές του καλοκαιριού (περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα).[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μάραθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.