Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια σουσαμιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Αμειψισπορά σουσαμιού{{{top_heading|==}}} Σ' ένα σύστημα εναλλαγής καλλιεργειών, το σουσά...')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{{top_heading|==}}}Αμειψισπορά σουσαμιού{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Αμειψισπορά σουσαμιού{{{top_heading|==}}}
Σ' ένα σύστημα εναλλαγής καλλιεργειών, το σουσάμι παίρνει τη θέση των σκαλιστικών φυτών (αραβόσιτος, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα κ.α.). Μπορεί, ακόμη, να ενταχθεί σε ένα σύστημα αμειψισποράς με χειμωνιάτικα σιτηρά. Σε μερικές περιοχές, το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί και ως επίσπορο, το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή των χειμωνιάτικων σιτηρών. Απαραίτητες προϋποθέσεις στην περίπτωση αυτ, είναι η χρησιμοποίηση ποικιλιών μικρού βιολογικού κύκλου και η επάρκεια σε νερό για άρδευση.<ref name="Σουσάμι"/>
+
Σ' ένα σύστημα εναλλαγής καλλιεργειών, [[Αμειψισπορά σουσαμιού|το σουσάμι]] παίρνει τη θέση των σκαλιστικών φυτών (αραβόσιτος, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα κ.α.). Μπορεί, ακόμη, να ενταχθεί σε ένα σύστημα [[Αμειψισπορά|αμειψισποράς]] με χειμωνιάτικα σιτηρά. Σε μερικές περιοχές, το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί και ως επίσπορο, το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή των χειμωνιάτικων σιτηρών. Απαραίτητες προϋποθέσεις στην περίπτωση αυτ, είναι η χρησιμοποίηση ποικιλιών μικρού βιολογικού κύκλου και η επάρκεια σε νερό για άρδευση.<ref name="Σουσάμι"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία του αγρού για σπορά σουσαμιού{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία του αγρού για σπορά σουσαμιού{{{top_heading|==}}}

Αναθεώρηση της 11:00, 24 Μαρτίου 2015

Αμειψισπορά σουσαμιού

Σ' ένα σύστημα εναλλαγής καλλιεργειών, το σουσάμι παίρνει τη θέση των σκαλιστικών φυτών (αραβόσιτος, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα κ.α.). Μπορεί, ακόμη, να ενταχθεί σε ένα σύστημα αμειψισποράς με χειμωνιάτικα σιτηρά. Σε μερικές περιοχές, το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί και ως επίσπορο, το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή των χειμωνιάτικων σιτηρών. Απαραίτητες προϋποθέσεις στην περίπτωση αυτ, είναι η χρησιμοποίηση ποικιλιών μικρού βιολογικού κύκλου και η επάρκεια σε νερό για άρδευση.[1]

Προετοιμασία του αγρού για σπορά σουσαμιού

Το σουσάμι απαιτεί επιμελημένη σποροκλίνη, με υγρασία, απαλλαγμένη από ζιζάνια και ψιλοχωματισμένη. Αυτό επιτυγχάνεται μ' ένα όργωμα και ένα ή δυο σβαρνίσματα, λίγο πριν τη σπορά.[1]

Σπορά σουσαμιού

Είναι ένα φυτό ανοιξιάτικο. Σπέρνεται από μέσα Απριλίου-μέσα Μαΐου, αμέσως μετά το βαμβάκι. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών σποράς κυμαίνονται από 60-80 εκατοστά και η ποσότητα του σπόρου που απαιτείται είναι 1-2 κιλά ανά στρέμμα. Συνήθως, σπέρνεται περισσότερος σπόρος από τον κανονικό, επειδή υπάρχουν δυσκολίες στο φύτρωμα. Εάν καλλιεργείται ως επίσπορο, σπέρνεται αρχές Ιουλίου, μετά τη συγκομιδή του χειμωνιάτικου σιτηρού ή του ψυχανθούς.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Το σουσάμι υποφέρει από τα ζιζάνια, ιδιαίτερα στη νεαρή ηλικία. Η καταπολέμηση τους γίνεται με επιμελημένη κατεργασία του χωραφιού και βοηθητικά με βοτανίσματα, μηχανικά σκαλίσματα ή και ζιζανιοκτόνα.[1]

Λίπανση σουσαμιού

Η λίπανση του σουσαμιού γίνεται στις αρδευόμενες καλλιέργειες και είναι ανάλογη με εκείνη του βαμβακιού.[1]

Άρδευση σουσαμιού

Σε περιοχές όπως η χώρα μας, που δε βρέχει το καλοκαίρι, συνιστώνται 2-3 αρδεύσεις, που, αν συνδυαστούν και με λίπανση, αυξάνουν σημαντικά τις αποδόσεις.[1]

Συγκομιδή σουσαμιού

Στις περισσότερες ποικιλίες σουσαμιού η συγκομιδή πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν το φυτό αρχίσει να κιτρινίζει και οι κάψες είναι ακόμα πρασινοκίτρινες, γιατί διαφορετικά οι κάψες ανοίγουν και τινάζουν το σπόρο. Στις σύγχρονες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η συγκομιδή γίνεται με τις θεριζαλωνιστικές μηχανές του αραβόσιτου. Στις χώρες του τρίτου κόσμου, τα φυτά θερίζονται με δρεπάνι και συγκεντρώνονται στο αλώνι για ξήρανση και αλωνισμό. Οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 150 και 200 κιλών στο στρέμμα.[1]

Αποθήκευση σουσαμιού

Ο σπόρος του σουσαμιού αποθηκεύεται χωρίς προβλήματα, όταν η υγρασία του είναι 8-9%.[1]




Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας Τόμος II "Ειδικότητα: Φυτικής Παραγωγής", Αυγουλάς Χρήστος, Ποδηματάς Κων/νος, Παπαστυλιανού Παναγιώτα, Καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.