Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εκκοκκιστήριο"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εργοστάσιο που είναι υπεύθυνο για τον διαχωρισμό του καρπού ενός [[κατάλογος φυτών |φυτικού προϊόντος]], μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημά του.
 
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εργοστάσιο που είναι υπεύθυνο για τον διαχωρισμό του καρπού ενός [[κατάλογος φυτών |φυτικού προϊόντος]], μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημά του.
  
Η διαδικασία του εκκοκκισμού γίνεται κυρίως για το [[βαμβάκι]], για αυτό τα εκκοκκιστήρια αναφέρονται συχνά και ως εκκοκκιστήρια βάμβακος.
+
Η διαδικασία του εκκοκκισμού γίνεται κυρίως για το βαμβάκι, για αυτό τα εκκοκκιστήρια αναφέρονται συχνά και ως εκκοκκιστήρια βάμβακος.
  
{{{top_heading|==}}}Γενική περιγραφή{{{top_heading|==}}}  
+
{{{top_heading|==}}}Γενική περιγραφή{{{top_heading|==}}}
  
<ref name="Εκκοκκιστήριο"/>
+
Η εκκόκκιση <ref name="Εκκοκκιστήριο"/> είναι το πρώτο στάδιο επεξεργασίας του βαμβακιού μετά την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική [[καλλιέργειες |καλλιέργεια]]. Πρόκειται για τον διαχωρισμό των συστατικών που περιέχονται στην κάψα του βαμβακιού, ώστε να είναι εφικτή η περαιτέρω επεξεργασία για τη παραγωγή νήματος και υφάσματος ή υποπροϊόντων, δηλαδή βαμβακέλαιου, βαμβακόπιτας και  λίντερ. Συγκεκριμένα, όταν η βαμβακιά καρποφορεί οι σπόροι περιέχονται σε κάψες που περιέχουν κατ' αναλογία βάρους και κατά μέσο όρο: Ίνες εκμεταλλεύσιμες για νήμα σε ποσοστό 32-33% Βαμβακόσπορο για [[ζωοτροφές |ζωοτροφή]] ή επεξεργασία 52-54% Υπολείπονται ίνες μικρού μήκους, φύλλα, σκόνη 14-16% Τα ποσοστά διαφέρουν κατά χώρα, ποικιλία, ένταση καλλιέργειας κλπ.
 +
 
 +
Το κυριότερο έργο του εκκοκκιστηρίου είναι ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους με τη χρήση ειδικών πριονιών πάνω σε πριονοφόρους άξονες. Για να γίνει εφικτό αυτό πρέπει το σύσπορο [[βαμβάκι]], που έχει μαζευτεί από τα χωράφια με μηχανές ή με το χέρι, να καθαριστεί σ'ένα ικανοποιητικό επίπεδο και να ξηρανθεί για να αποβληθεί η υπερβολική υγρασία, που εμποδίζει την αποκοπή των ινών και αντίθετα μπλέκει τις ίνες. Μετά την εκκόκκιση ακολουθούν ένα ή δύο στάδια επιπλέον καθαρισμού και στρωσίματος των ινών, ύγρανση του εκκοκκισμένου πλέον βαμβακιού για να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται στα επόμενα στάδια επεξεργασίας και δεματοποίηση σε δέματα τυποποιημένων διαστάσεων για αποθήκευση και μεταφορά.
  
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 08:00, 15 Ιουνίου 2016

Εκκοκκιστήριο είναι ένας χώρος στον οποίο γίνεται η διαδικασία του εκκοκκισμού καρπών της αγροτικής παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εργοστάσιο που είναι υπεύθυνο για τον διαχωρισμό του καρπού ενός φυτικού προϊόντος, μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημά του.

Η διαδικασία του εκκοκκισμού γίνεται κυρίως για το βαμβάκι, για αυτό τα εκκοκκιστήρια αναφέρονται συχνά και ως εκκοκκιστήρια βάμβακος.

Γενική περιγραφή

Η εκκόκκιση [1] είναι το πρώτο στάδιο επεξεργασίας του βαμβακιού μετά την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική καλλιέργεια. Πρόκειται για τον διαχωρισμό των συστατικών που περιέχονται στην κάψα του βαμβακιού, ώστε να είναι εφικτή η περαιτέρω επεξεργασία για τη παραγωγή νήματος και υφάσματος ή υποπροϊόντων, δηλαδή βαμβακέλαιου, βαμβακόπιτας και λίντερ. Συγκεκριμένα, όταν η βαμβακιά καρποφορεί οι σπόροι περιέχονται σε κάψες που περιέχουν κατ' αναλογία βάρους και κατά μέσο όρο: Ίνες εκμεταλλεύσιμες για νήμα σε ποσοστό 32-33% Βαμβακόσπορο για ζωοτροφή ή επεξεργασία 52-54% Υπολείπονται ίνες μικρού μήκους, φύλλα, σκόνη 14-16% Τα ποσοστά διαφέρουν κατά χώρα, ποικιλία, ένταση καλλιέργειας κλπ.

Το κυριότερο έργο του εκκοκκιστηρίου είναι ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους με τη χρήση ειδικών πριονιών πάνω σε πριονοφόρους άξονες. Για να γίνει εφικτό αυτό πρέπει το σύσπορο βαμβάκι, που έχει μαζευτεί από τα χωράφια με μηχανές ή με το χέρι, να καθαριστεί σ'ένα ικανοποιητικό επίπεδο και να ξηρανθεί για να αποβληθεί η υπερβολική υγρασία, που εμποδίζει την αποκοπή των ινών και αντίθετα μπλέκει τις ίνες. Μετά την εκκόκκιση ακολουθούν ένα ή δύο στάδια επιπλέον καθαρισμού και στρωσίματος των ινών, ύγρανση του εκκοκκισμένου πλέον βαμβακιού για να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται στα επόμενα στάδια επεξεργασίας και δεματοποίηση σε δέματα τυποποιημένων διαστάσεων για αποθήκευση και μεταφορά.



Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Εκκοκκιστήρια Λιβαδειάς Μίχας Α.Ε.Β.Ε.