Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Στάδια βιομηχανικής επεξεργασίας της βιομηχανικής ντομάτας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Η συγκομιδή και μεταφορά της ντομάτας στο εργοστάσιο πρέπει να γίνεται σταδιακά και όταν η ...')
 
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
μηχανοσυλλογή μειώνει το κόστος του παραγωγού κατά 60 - 70 % έναντι της χειροσυλλογής, όμως κοστίζει περισσότερο η αμοιβή της. Κατά τη συγκομιδή πρέπει να πετιούνται οι άρρωστες, ηλιοκαμένες, άγουρες και
 
μηχανοσυλλογή μειώνει το κόστος του παραγωγού κατά 60 - 70 % έναντι της χειροσυλλογής, όμως κοστίζει περισσότερο η αμοιβή της. Κατά τη συγκομιδή πρέπει να πετιούνται οι άρρωστες, ηλιοκαμένες, άγουρες και
 
μουχλιασμένες ντομάτες. Η μεταφορά γίνεται την ίδια μέρα στο εργοστάσιο, οπότε και δεν χρειάζεται αποθήκευση του γεωργικού προϊόντος.  
 
μουχλιασμένες ντομάτες. Η μεταφορά γίνεται την ίδια μέρα στο εργοστάσιο, οπότε και δεν χρειάζεται αποθήκευση του γεωργικού προϊόντος.  
 
Η
 
παραλαβή
 
θα
 
πρέπει
 
να
 
γίνεται
 
με
 
τέτοιο
 
ρυθμό
 
,
 
έτσι
 
ώστε
 
να
 
εξασφαλίζεται
 
η
 
ομαλή
 
λειτουργία
 
του
 
εργοστασίου
 
σε
 
24
 
ωρη
 
βάση
 
από
 
πλευράς
 
πρώτης
 
ύλης
 
,
 
ενώ
 
συγχρόνως
 
να
 
μην
 
μένουν
 
φορτία
 
τομάτας
 
στοκ
 
για
 
την
 
επόμενη
 
ημέρα
 
ή
 
ημέρες
 
.
 
Όταν
 
τα
 
φορτία
 
βιομηχανικής
 
τομάτας
 
φτάσουν
 
στο
 
εργοστάσιο
 
,
 
ζυγίζονται
 
τόσο
 
από
 
την
 
πλάστιγγα
 
της
 
ομάδας
 
παραγωγών
 
όσο
 
και
 
από
 
τη
 
πλάστιγγα
 
του
 
εργοστασίου
 
,
 
έτσι
 
ώστε
 
να
 
διαφυλαχθούν
 
τα
 
συμφέροντα
 
και
 
των
 
δύο
 
πλευρών
 
και
 
να
 
αποφευχθεί
 
κάθε
 
είδους
 
παρεξήγηση
 
.
 
Έπειτα
 
,
 
τα
 
φορτία
 
μεταφέρονται
 
στο
 
χώρο
 
εναποθήκευσης
 
του
 
εργοστασίου
 
και
 
στη
 
συνέχεια
 
ακολουθεί
 
αντιπροσωπευτική
 
δειγματοληψία
 
-
 
ποιοτική
 
εκτίμηση
 
,
 
εκφόρτωση
 
και
 
τοποθέτηση
 
της
 
τομάτας
 
σε
 
παλέτες
 
ή
 
κατευθείαν
 
στις
 
ράμπες
 
που
 
οδηγούν
 
στα
 
πλυντήρια
 
του
 
εργοστασίου
 
.
 
  
 
Η
 
Η

Αναθεώρηση της 13:55, 28 Ιουνίου 2013

Η συγκομιδή και μεταφορά της ντομάτας στο εργοστάσιο πρέπει να γίνεται σταδιακά και όταν η ντομάτα ωριμάσει καλά. Η ώριμη ντομάτα πρέπει να έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα της ποικιλίας, υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων και στερεού υπολείμματος (BRIX), και χαμηλή οξύτητα. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τη βοήθεια εργατών, οι οποίοι μαζεύουν την ντομάτα με τα χέρια είτε με τη βοήθεια συλλεκτικής μηχανής. Βέβαια, η μηχανοσυλλογή μειώνει το κόστος του παραγωγού κατά 60 - 70 % έναντι της χειροσυλλογής, όμως κοστίζει περισσότερο η αμοιβή της. Κατά τη συγκομιδή πρέπει να πετιούνται οι άρρωστες, ηλιοκαμένες, άγουρες και μουχλιασμένες ντομάτες. Η μεταφορά γίνεται την ίδια μέρα στο εργοστάσιο, οπότε και δεν χρειάζεται αποθήκευση του γεωργικού προϊόντος.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο ρυθμό , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου σε 24 ωρη βάση από πλευράς πρώτης ύλης , ενώ συγχρόνως να μην μένουν φορτία τομάτας στοκ για την επόμενη ημέρα ή ημέρες . Όταν τα φορτία βιομηχανικής τομάτας φτάσουν στο εργοστάσιο , ζυγίζονται τόσο από την πλάστιγγα της ομάδας παραγωγών όσο και από τη πλάστιγγα του εργοστασίου , έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να αποφευχθεί κάθε είδους παρεξήγηση . Έπειτα , τα φορτία μεταφέρονται στο χώρο εναποθήκευσης του εργοστασίου και στη συνέχεια ακολουθεί αντιπροσωπευτική δειγματοληψία - ποιοτική εκτίμηση , εκφόρτωση και τοποθέτηση της τομάτας σε παλέτες ή κατευθείαν στις ράμπες που οδηγούν στα πλυντήρια του εργοστασίου .