Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση καρπουζιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα [[Καρπούζι|καρπούζια]] αποθηκεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και σε χαμηλότερη υγρασία σε σχέση με τα πεπόνια (10-15<sup>o</sup>C, 90% σχετική υγρασία). Η αποθήκευση για παρατεταμένες περιόδους κάτω από 10<sup>o</sup>C μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς λόγω ψύχους. Για παράδειγμα, μια εβδομάδα στους 0<sup>o</sup>C μπορεί να προκαλέσει βαθουλώματα, απώλεια χρώματος και γεύσης. Στους 10-15<sup>o</sup>C μπορούν διατηρηθούν 2-3 εβδομάδες μετά τη [[Συγκομιδή καρπουζιού|συγκομιδή]]. Εντούτοις το κόκκινο χρώμα βαθμιαία αλλοιώνεται.  
+
Τα [[Καρπούζι|καρπούζια]] δεν διατηρούνται για πολύ μετά τη [[Συγκομιδή καρπουζιού|συγκομιδή]] και αν θα πρέπει να διατηρηθούν, οι καλύτερες συνθήκες διατήρησης είναι 13-16<sup>o</sup>C και 80-85% σχετική υγρασία .Υ) για 2-3 εβδομάδες. Για μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων διατήρηση συνιστώνται θερμοκρασίες 7-10<sup>o</sup>C. Το χρώμα της σάρκας ξεθωριάζει όταν ο καρπός αποθηκεύεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10<sup>o</sup>C. Το καρπούζι σαν προϊόν [[Καρπουζιά|φυτού]] θερμής εποχής υπόκειται στον κίνδυνο ζημιών από χαμηλές θερμοκρασίες. Στους -0,5<sup>o</sup>C ο καρπός παγώνει. Το επίπεδο 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) που συνιστάται κατά την αποθήκευση είναι ικανοποιητικό, γιατί οι απώλειες νερού από την κηρώδη εξωτερική επιφάνεια του καρπού είναι πολύ περιορισμένες.
 
+
  
 
[[σχετίζεται με::Καρπούζι| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καρπούζι| ]]

Αναθεώρηση της 09:36, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα καρπούζια δεν διατηρούνται για πολύ μετά τη συγκομιδή και αν θα πρέπει να διατηρηθούν, οι καλύτερες συνθήκες διατήρησης είναι 13-16oC και 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) για 2-3 εβδομάδες. Για μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων διατήρηση συνιστώνται θερμοκρασίες 7-10oC. Το χρώμα της σάρκας ξεθωριάζει όταν ο καρπός αποθηκεύεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10oC. Το καρπούζι σαν προϊόν φυτού θερμής εποχής υπόκειται στον κίνδυνο ζημιών από χαμηλές θερμοκρασίες. Στους -0,5oC ο καρπός παγώνει. Το επίπεδο 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) που συνιστάται κατά την αποθήκευση είναι ικανοποιητικό, γιατί οι απώλειες νερού από την κηρώδη εξωτερική επιφάνεια του καρπού είναι πολύ περιορισμένες.