Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες αμυγδαλιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιά]] ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από [[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη]] έως και [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλοαμμώδη]]. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη εδάφη]]. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην [[Κλιματικές συνθήκες αμυγδαλιάς|ξηρασία]] και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να [[Εγκατάσταση αμυγδαλεώνα|εγκαταστήσουμε]] έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1.
+
Η [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιά]] ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από [[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη]] έως και [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλοαμμώδη]]. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη εδάφη]]. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην [[Κλιματικές συνθήκες αμυγδαλιάς|ξηρασία]] και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να [[Εγκατάσταση αμυγδαλεώνα|εγκαταστήσουμε]] έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
 +
 
  
 
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]]
Γραμμή 6: Γραμμή 12:
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.5| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.5| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::8.1| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::8.1| ]]
 
  
  
Γραμμή 12: Γραμμή 17:
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:36, 19 Ιουνίου 2015

Η αμυγδαλιά ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από αμμοπηλώδη έως και αργιλοαμμώδη. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα ασβεστώδη εδάφη. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να εγκαταστήσουμε έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.