Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια γαρυφαλλιάς βακτηριακός νανισμός"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Πρόκειται για δυο σοβαρές παθήσεις στις οποίες τα παθογόνα εγκαθίστανται στην ηθμαγγειώδη μοίρα του βλαστού και προκαλούν συμπτώματα ελλείψεως νερού, νανισμό, ημιπληγία και αποξήρανση βλαστών και φυτών.
 
Πρόκειται για δυο σοβαρές παθήσεις στις οποίες τα παθογόνα εγκαθίστανται στην ηθμαγγειώδη μοίρα του βλαστού και προκαλούν συμπτώματα ελλείψεως νερού, νανισμό, ημιπληγία και αποξήρανση βλαστών και φυτών.
 
α) Βακτηριακός νανισμός (αγγλ. Bacterial stunt ή slow wilt).
 
α) Βακτηριακός νανισμός (αγγλ. Bacterial stunt ή slow wilt).
Οφείλεται στο Erwinia chrysanthemi pv. dianthicola (Hellmers) Dickey, συν. Erwinia chrysanthemi pv. dianthi Alivizatos, Erwinia carotovora var. chrysanthemi, Pectobacterium parthenii var. dianthicola Hellmers. Αρνητικό κατά Gram, περίτριχο. Προσβάλλει επίσης τα φυτά, Begonia intermedia, Chrysanthemum maximum, Dahlia pinnata, Daucus carota, Dianthus barbatus, Sedum spectabile. Η ασθένεια διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (περιοχή Καλλονής Τροιζηνίας) και μάλιστα σε σοβαρή μορφή το 1976. Η προσβολή διαπιστώθηκε το Σεπτέμβριο του 1976 σε αγρό ο οποίος είχε φυτευθεί τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με έρριζα μοσχεύματα που είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ένας έντονος νανισμός των νέων βλαστών του φυτού. Τα φύλλα των προσβεβλημένων βλαστών σχηματίζουν ρόδακα λόγω έντονης βραχυγονατώσεως.
+
Οφείλεται στο Erwinia chrysanthemi pv. dianthicola (Hellmers) Dickey, συν. Erwinia chrysanthemi pv. dianthi Alivizatos, Erwinia carotovora var. chrysanthemi, Pectobacterium parthenii var. dianthicola Hellmers. Αρνητικό κατά Gram, περίτριχο. Προσβάλλει επίσης τα φυτά, Begonia intermedia, Chrysanthemum maximum, Dahlia pinnata, Daucus carota, Dianthus barbatus, Sedum spectabile. Η ασθένεια διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (περιοχή Καλλονής Τροιζηνίας) και μάλιστα σε σοβαρή μορφή το 1976. Η προσβολή διαπιστώθηκε το Σεπτέμβριο του 1976 σε αγρό ο οποίος είχε φυτευθεί τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με έρριζα μοσχεύματα που είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ένας έντονος νανισμός των νέων βλαστών του φυτού. Τα φύλλα των προσβεβλημένων βλαστών σχηματίζουν ρόδακα λόγω έντονης βραχυγονατώσεως. Μαρασμός του φυλλώματος. Σήψη των ριζών. Σε επιμήκεις τομές βλαστών παρατηρείται καστανός και κατά θέσεις υδατώδης μεταχρωματισμός των  αγγείων του ξύλου. Σε προχωρημένο στάδιο
  
  

Αναθεώρηση της 11:55, 23 Δεκεμβρίου 2015

Πρόκειται για δυο σοβαρές παθήσεις στις οποίες τα παθογόνα εγκαθίστανται στην ηθμαγγειώδη μοίρα του βλαστού και προκαλούν συμπτώματα ελλείψεως νερού, νανισμό, ημιπληγία και αποξήρανση βλαστών και φυτών. α) Βακτηριακός νανισμός (αγγλ. Bacterial stunt ή slow wilt). Οφείλεται στο Erwinia chrysanthemi pv. dianthicola (Hellmers) Dickey, συν. Erwinia chrysanthemi pv. dianthi Alivizatos, Erwinia carotovora var. chrysanthemi, Pectobacterium parthenii var. dianthicola Hellmers. Αρνητικό κατά Gram, περίτριχο. Προσβάλλει επίσης τα φυτά, Begonia intermedia, Chrysanthemum maximum, Dahlia pinnata, Daucus carota, Dianthus barbatus, Sedum spectabile. Η ασθένεια διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (περιοχή Καλλονής Τροιζηνίας) και μάλιστα σε σοβαρή μορφή το 1976. Η προσβολή διαπιστώθηκε το Σεπτέμβριο του 1976 σε αγρό ο οποίος είχε φυτευθεί τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με έρριζα μοσχεύματα που είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ένας έντονος νανισμός των νέων βλαστών του φυτού. Τα φύλλα των προσβεβλημένων βλαστών σχηματίζουν ρόδακα λόγω έντονης βραχυγονατώσεως. Μαρασμός του φυλλώματος. Σήψη των ριζών. Σε επιμήκεις τομές βλαστών παρατηρείται καστανός και κατά θέσεις υδατώδης μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου. Σε προχωρημένο στάδιο


[1]


Βιβλιογραφία

  1. Ασθένειες καλλωπιστικών φυτών, του Ομότιμου Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χ.Γ.Παναγόπουλου, Αθήνα 2003.