Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός συκιάς Λογχαία"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Προσβολή σύκου από Λογχαία.jpg|thumb|px100|Προσβολή σύκου από Λογχαία]]
 
[[Image:Προσβολή σύκου από Λογχαία.jpg|thumb|px100|Προσβολή σύκου από Λογχαία]]
Η λογχαία (Lonchaea aristela) έχει 5 γενεές και προσβάλλει τους άωρους [[Σύκο|καρπούς]] της θηλυκιάς και τους άωρους καρπούς όλων των εσοδειών της αρσενικής συκιάς. Φέρει ωοθέτη, έχει κυανίζοντα θώρακα και ερυθρωπούς οφθαλμούς. Διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη και βρίσκεται σε δράση την περιόδο Ιουνίου-Νοεμβρίου. Το έντομο αυτό αν προσβάλλει τους ολύνθους της αρρενοσυκιάς να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Επισκέπτεται τα άωρα σύκα, τα τρυπά και εναποθέτει 5-10 αυγά. Από αυτά εξέρχονται οι προνύμφες οι οποίες και διαυλακώνουν το σύκο και μετά νυμφούνται και πέφτουν στο έδαφος. Τον Ιούνιο πέφτουν τα σύκα λόγω της λογχαίας, έχοντας τη χαρακτηριστική οπή και τις αυλακώσεις της προνύμφης του εντόμου και έτσι διακρίνονται από τα άλλα σύκα που πέφτουν για άλλους λόγους. Το χαρακτηριστικό των αγονιμοποίητων σύκων που πέφτουν είναι ότι στο εσωτερικό τους έχουν κενό.
 
  
Η καταπολέμηση της λογχαίας γίνεται με δακοπαγίδες στις οποίες προσθέτουμε προσελκιστικό υγρό ή με δολωματικούς ψεκασμούς όπως γίνεται και με τον [[Δάκος ελιάς|δάκο]] στην [[Ελιά|ελιά]].  
+
Εξαιτίας λανθασμένου προσδιορισμού, το [[Εχθροί συκιάς |έντομο]] αυτό αναφερόταν, ως το 1983 στη σχετική βιβλιογραφία ως Lonchaea aristella ή Carpolonchaea. Όμως το Lonchaea aristella δεν προσβάλλει [[Σύκο |σύκα]].
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Ενήλικο</span>. Έχει μήκος 3,5-4,5 mm, άνοιγμα πτερύγων 8 mm και χρώμα μαύρο μεταλλικό λαμπερό, με ελαφρά πρασινωπές ή ιώδεις ανταύγειες. Οι σύνθετοι οφθαλμοί είναι καστανοί ή καστανέρυθροι, η κοιλιακή επιφάνεια (ventrum) της κοιλιάς καστανή και τα πόδια σκοτεινά καστανά. Το θηλυκό έχει συσταλτό και μυτερό ωοθέτη.                                                                                                           
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Αυγό</span>. Στενόμακρο 0,9 x 0,22 mm, με λεπτές τις δύο άκρες, σχεδόν ατρακτοειδές, λευκό.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Προνύμφη</span>. Λευκή, στενόμακρη, στενότερη στο πρόσθιο μέρος του σώματος, με γενικό σχήμα που μοιάζει με των Tephritidae. Τελικό μήκος 6-8mm.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Νύμφη</span>. Το περίβλημα της είναι σκοτεινοκάστανο και μήκους 3,5-4mm.
 +
 
 +
<span style="font-weight:bold;">Ξενιστές</span>. Άγρια (αρσενικά) και καλλιεργούμενα (ήμερα) σύκα, δηλαδή οι ταξικαρπίες του άγριου και καλλιεργούμενου Ficus carica και οι ταξικαρπίες του F. pseudocarica. Στην Αλγερία αναπτύσσεται και στο F. pseudocoriaria. Φαίνεται ότι προτιμά τα άγρια σύκα.
  
 
[[είναι εχθρός της::Συκιά| ]]
 
[[είναι εχθρός της::Συκιά| ]]

Αναθεώρηση της 08:34, 20 Ιανουαρίου 2016

Προσβολή σύκου από Λογχαία

Εξαιτίας λανθασμένου προσδιορισμού, το έντομο αυτό αναφερόταν, ως το 1983 στη σχετική βιβλιογραφία ως Lonchaea aristella ή Carpolonchaea. Όμως το Lonchaea aristella δεν προσβάλλει σύκα.

Ενήλικο. Έχει μήκος 3,5-4,5 mm, άνοιγμα πτερύγων 8 mm και χρώμα μαύρο μεταλλικό λαμπερό, με ελαφρά πρασινωπές ή ιώδεις ανταύγειες. Οι σύνθετοι οφθαλμοί είναι καστανοί ή καστανέρυθροι, η κοιλιακή επιφάνεια (ventrum) της κοιλιάς καστανή και τα πόδια σκοτεινά καστανά. Το θηλυκό έχει συσταλτό και μυτερό ωοθέτη.

Αυγό. Στενόμακρο 0,9 x 0,22 mm, με λεπτές τις δύο άκρες, σχεδόν ατρακτοειδές, λευκό.

Προνύμφη. Λευκή, στενόμακρη, στενότερη στο πρόσθιο μέρος του σώματος, με γενικό σχήμα που μοιάζει με των Tephritidae. Τελικό μήκος 6-8mm.

Νύμφη. Το περίβλημα της είναι σκοτεινοκάστανο και μήκους 3,5-4mm.

Ξενιστές. Άγρια (αρσενικά) και καλλιεργούμενα (ήμερα) σύκα, δηλαδή οι ταξικαρπίες του άγριου και καλλιεργούμενου Ficus carica και οι ταξικαρπίες του F. pseudocarica. Στην Αλγερία αναπτύσσεται και στο F. pseudocoriaria. Φαίνεται ότι προτιμά τα άγρια σύκα.