Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ιστορικές απόψεις σχετικές με την ανθική προτροπή σχηματισμού ανθοφόρων οφθαλμών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 
Στις ποικιλίες που καρποφορούν κάθε χρόνο, το 50% περίπου των [[Σχηματισμός λογχοειδών|λογχοειδών]] σχηματίζουν [[Άνθη|άνθη]] και δίνουν παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο.  
 
Στις ποικιλίες που καρποφορούν κάθε χρόνο, το 50% περίπου των [[Σχηματισμός λογχοειδών|λογχοειδών]] σχηματίζουν [[Άνθη|άνθη]] και δίνουν παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο.  
  
Η ετήσια παραγωγή του δένδρου παραμένει σχετικά σταθερή. Έτσι η παρουσία καρπού επί ενός λογχοειδούς, φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στο σχηματισμό ανθέων σ' αυτό. Επίσης οι δενδροκόμοι γνώριζαν, ότι τα ισχυρώς λιπανθέντα με [[Άζωτο|άζωτο]] δένδρα, ανέπτυσσαν πλούσια, ζωηρή βλάστηση, ενώ εκείνα που αποφυλλώνονταν νωρίς την άνοιξη από [[Έντομα|έντομα]]
+
Η ετήσια παραγωγή του δένδρου παραμένει σχετικά σταθερή. Έτσι η παρουσία καρπού επί ενός λογχοειδούς, φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στο σχηματισμό ανθέων σ' αυτό. Επίσης οι δενδροκόμοι γνώριζαν, ότι τα ισχυρώς λιπανθέντα με [[Άζωτο|άζωτο]] δένδρα, ανέπτυσσαν πλούσια, ζωηρή βλάστηση, ενώ εκείνα που αποφυλλώνονταν νωρίς την άνοιξη από [[Έντομα|έντομα]] ή ισχυρούς ανέμους, σχημάτιζαν λίγα ή και καθόλου άνθη.
 +
 
 +
 
  
  

Αναθεώρηση της 13:28, 18 Ιουλίου 2016

Θρεπτική

Όταν προ πολλών ετών η δενδροκομία καθιερώθηκε ως επιστήμη, οι δενδροκόμοι και οι φρουτοπαραγωγοί συγκέντρωσαν πληροφορίες που αφορούσαν την αντίδραση των καρποφόρων δένδρων στο κλάδεμα και το αραίωμα των καρπών.

Επικεντρώθηκαν κυρίως στην άνθηση και καρποφορία, γιατί τα προς το ζην των ανθρώπων αυτών εξαρτώνταν απ' την παραγωγή των καρποφόρων δένδρων. Οι δενδροκόμοι γνώριζαν, ότι μερικές ποικιλίες μηλιάς, αχλαδιάς και άλλων καρποφόρων ειδών έδιναν παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο, ήτοι μ'άλλα λόγια παρενιαυτοφορούσαν.

Στις ποικιλίες που καρποφορούν κάθε χρόνο, το 50% περίπου των λογχοειδών σχηματίζουν άνθη και δίνουν παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο.

Η ετήσια παραγωγή του δένδρου παραμένει σχετικά σταθερή. Έτσι η παρουσία καρπού επί ενός λογχοειδούς, φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στο σχηματισμό ανθέων σ' αυτό. Επίσης οι δενδροκόμοι γνώριζαν, ότι τα ισχυρώς λιπανθέντα με άζωτο δένδρα, ανέπτυσσαν πλούσια, ζωηρή βλάστηση, ενώ εκείνα που αποφυλλώνονταν νωρίς την άνοιξη από έντομα ή ισχυρούς ανέμους, σχημάτιζαν λίγα ή και καθόλου άνθη.




[1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997