Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Αθήρι
Περιεχόμενα
Γενικά
Καλλιεργείται στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στους νομούς: Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας και Χαλκιδικής. Είναι μία από τις ποικιλίες που συμμετείχαν παλαιότερα στην παραγωγή του οίνου Μαλβάζια.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. Σταφύλι μεγάλου μήκους, κυλινδροκωνικό, πυκνό, συνήθως ένα σε κάθε καρποφόρα κλιματίδα. Ράγα μεγάλη, ωοειδής με μαλακή, ελαστική επιδερμίδα κιτρινωπού χρώματος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, πολύ γλυκιά με ιδιάζουσα γεύση.
Ιδιότητες
Πρώιμη παραγωγική ποικιλία. Λόγω των καλών ιδιοτήτων της ράγας χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζια. Τα πρέμνα μεταμορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκοςέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνει καλής ποιότητας οίνους.