Αδρόκαρπη ποικιλία ελιάς Στρογγυλολιά

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:08, 7 Απριλίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Στρογγυλολιά φέρει και τις συνωνυμίες: Γαλήνη, Πρασινολιά, Στρογγυλοραχάτη και Μηλολιά. Καλλιεργείται κυρίως στον νομό Χαλκιδικής. Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 6-10 μέτρων. Τα φύλλα της είναι πράσινα, μήκους 8,11 cm και πλάτους 1,39 cm. Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό και μέσο βάρος 4,6γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 6,7:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 16%. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή πράσινων κονσερβών. Θεωρείται ποικιλία ανεκτική στο ψύχος.