Βοτανικά χαρακτηριστικά γαρυφαλλιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:50, 22 Φεβρουαρίου 2016 υπό τον X skiadas (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η γαρυφαλλιά ανήκει στην οικογένεια Caryophyllaceae, το γένος Dianthus κι είδος caryophyllus. Τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι δικοτυλήδονα. Αποτελείται από 80 γένη κι 200 είδη τα οποία είναι είτε ετήσια είτε πολυετή κι τα περισσότερα από αυτά απαντώνται στο βόρειο ημισφαίριο. Πάνω από 300 είδη δίανθου έχουν προσδιοριστεί.

Το γαρύφαλλο είναι φυτό ποώδες, πολυετές, ημιξυλώδες με μέσο ύψος 0,45-1m. Οι βλαστοί έχουν πολλούς κόμβους κι φύλλα άμισχα, στενόμακρα, με αντίθετη διάταξη που το χρώμα τους ποικίλλει από πράσινο μέχρι γκρι-μπλέ ή ακόμα και μώβ. Σε κάθε κόμβο υπάρχει μόνο ένας βλαστόφορος οφθαλμός που όταν εκπτυχθεί δίνει ένα ισχυρό πλευρικό βλαστό 40-60cm που καταλήγει σε ένα ή περισσότερα άνθη διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών. Η γαρυφαλλιά αναβλαστάνει εύκολα από τους κόμβους της βάσης των βλαστών από όπου παίρνονται και τα καλύτερα, ενώ οι οφθαλμοί που βρίσκονται στους κόμβους της κορυφής δίνουν πολύ κοντά κι όχι εμπορεύσιμα γαρύφαλλα. Το άνθος αποτελείται από κάλυκα 5 συμφυών σεπάλων και στεφάνη με πολλά ελεύθερα πέταλα. Η ωοθήκη είναι μονόχωρη και έχει 2 καρπόφυλλα. Ο καρπός είναι κάψα.[1]


Βιβλιογραφία

  1. "Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια γαρύφαλλου", πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Νίκης Σταυρουλάκη, τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Ηράκλειο 2013.