Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ρήνιασμα μαστιχόδενδρου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Γνωστή και σαν [[Πρώτο κέντημα μαστιχόδενδρου|πρώτο κέντημα]]. Η [[Μαστίχα|μαστίχα]] είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού του φλοιού του [[Μαστιχόδενδρο|δένδρου]] με ειδικά εργαλεία με κυρίαρχο το κεντητήρι, ένα μικρό αιχμηρό εργαλείο. Οι τομές αυτές, δηλαδή τα κεντήματα, επαναλαμβάνονται μερικές φορές από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι τομές είναι κάθετες ή επιμήκεις και έχουν βάθος 4-5 mm. Το μήκος τους κυμαίνεται από 10-15 mm. Ο αριθμός των τομών είναι ανάλογος με το μέγεθος και την ηλικία του δένδρου. Αρχίζει από 10-20 κεντιές και φθάνει τις 100 κεντιές σε όλη τη διάρκεια του κεντήματος. Το κέντημα γίνεται 2 φορές την εβδομάδα και διαρκεί 5-6 εβδομάδες. Οι κάθετες τομές προτιμούνται γιατί επουλώνονται ευκολότερα. Γενικότερα , το ρήνιασμα είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες. Το πήξιμο της μαστίχας, διαρκεί από 10-15 ή ακόμα και μέχρι 20 ημέρες, ανάλογα με τις [[Κλιματικές συνθήκες μαστιχόδενδρου|καιρικές συνθήκες]]. O αέρας και η χαμηλή θερμοκρασία επιταχύνουν τη στερεοποίηση της ρητίνης.
+
Γνωστή και σαν [[Πρώτο κέντημα μαστιχόδενδρου|πρώτο κέντημα]]. Η [[Μαστίχα|μαστίχα]] είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού του φλοιού του [[Μαστιχόδενδρο|δένδρου]] με ειδικά εργαλεία με κυρίαρχο το κεντητήρι, ένα μικρό αιχμηρό εργαλείο. Οι τομές αυτές, δηλαδή τα κεντήματα, επαναλαμβάνονται μερικές φορές από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι τομές είναι κάθετες ή επιμήκεις και έχουν βάθος 4-5 mm. Το μήκος τους κυμαίνεται από 10-15 mm. Ο αριθμός των τομών είναι ανάλογος με το μέγεθος και την ηλικία του δένδρου. Αρχίζει από 10-20 κεντιές και φθάνει τις 100 κεντιές σε όλη τη διάρκεια του κεντήματος. Το κέντημα γίνεται 2 φορές την εβδομάδα και διαρκεί 5-6 εβδομάδες. Οι κάθετες τομές προτιμούνται γιατί επουλώνονται ευκολότερα. Γενικότερα , το ρήνιασμα είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες. Το πήξιμο της μαστίχας, διαρκεί από 10-15 ή ακόμα και μέχρι 20 ημέρες, ανάλογα με τις [[Κλιματικές συνθήκες μαστιχόδενδρου|καιρικές συνθήκες]]. O αέρας και η χαμηλή θερμοκρασία επιταχύνουν τη στερεοποίηση της ρητίνης.<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"> Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:05, 21 Ιουλίου 2015

Γνωστή και σαν πρώτο κέντημα. Η μαστίχα είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού του φλοιού του δένδρου με ειδικά εργαλεία με κυρίαρχο το κεντητήρι, ένα μικρό αιχμηρό εργαλείο. Οι τομές αυτές, δηλαδή τα κεντήματα, επαναλαμβάνονται μερικές φορές από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι τομές είναι κάθετες ή επιμήκεις και έχουν βάθος 4-5 mm. Το μήκος τους κυμαίνεται από 10-15 mm. Ο αριθμός των τομών είναι ανάλογος με το μέγεθος και την ηλικία του δένδρου. Αρχίζει από 10-20 κεντιές και φθάνει τις 100 κεντιές σε όλη τη διάρκεια του κεντήματος. Το κέντημα γίνεται 2 φορές την εβδομάδα και διαρκεί 5-6 εβδομάδες. Οι κάθετες τομές προτιμούνται γιατί επουλώνονται ευκολότερα. Γενικότερα , το ρήνιασμα είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες. Το πήξιμο της μαστίχας, διαρκεί από 10-15 ή ακόμα και μέχρι 20 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. O αέρας και η χαμηλή θερμοκρασία επιταχύνουν τη στερεοποίηση της ρητίνης.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.