Άρδευση δαμασκηνιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα επάκρια σχισίματα των καρπών προκαλούνται όταν η έλλειψη νερού στο δένδρο ακολουθείται από πότισμα. Στις αρχές με μέσα Ιουνίου η σάρκα του καρπού των δένδρων, που υποβλήθηκαν σε έλλειψη νερού, τείνει να αποχωριστεί απ' τον πυρήνα. Στη συνέχεια, μετά από πότισμα, τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου, παρατηρείται ταχεία είσοδος του νερού στον καρπό, που προκαλεί διαστολή και επάκρια σχισίματα. Αν τα ποτίσματα γίνουν μετά τα μέσα Ιουλίου, τότε προκαλούν πολύ λίγο σχίσιμο και αν ακόμα τα δένδρα έχουν υποβληθεί σε έλλειψη νερού. Τα πλευρικά σχισίματα προκαλούνται απ' το συνδυασμό της έκθεσης του καρπού κατευθείαν στον ήλιο και των μεταβολών του μεγέθους του καρπού, που προκαλούνται από ομαλές διακυμάνσεις της υγρασίας κατά το 24ωρο εντός του καρπού και εξωτερικά του (δροσιά).

Τη νύχτα και κυρίως κατά τις πολύ πρωινές ώρες, το δένδρο αυξάνει την πίεση του νερού εσωτερικά, γιατί οι ρίζες του είναι πλήρως λειτουργικές και η διαπνοή είναι μικρή. Κατά τον ίδιο χρόνο, η. σχετική υγρασία είναι επίσης (ψηλή και επομένως εξωτερικά του καρπού σχηματίζεται δροσιά. Οι αυξήσεις αυτές σε νερό αναγκάζουν τον καρπό να διασταλεί και το φλοιό του να τεντωθεί, αλλά ο φλοιός των καρπών, που είναι εκτεθειμένοι κατευθείαν στον ήλιο, είναι λιγότερο επιδεκτικοί στο τέντωμα και συνεπώς δημιουρ¬γούνται σχισίματα. Αυτός είναι και ο λόγος, που τα πλευρικά σχισίματα των καρπών αναπτύσσονται στην εκτεθειμένη πλευρά τους στις νότιες και δυτικές πλευρές των δένδρων.

Η περίοδος, που αναπτύσσονται τα πλευρικά σχισίματα, συμπίπτει με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Αν κατά την περίοδο αυτή επικρατήσει δροσερός καιρός, ο αριθμός των σχισιμάτων θα αυξηθεί σημαντικά. Οι μεγάλοι καρποί είναι πιο επιδεκτικοί στο πλευρικό σχίσιμο, γιατί η ημερήσια κίνηση είναι μεγαλύτερη και συνεπώς μεγαλύτερη εσωτερική πίεση παρέχεται στο φλοιό. Το επάκριο σχίσιμο μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο, αν δοθούν αρκετά ποτίσματα κατά το Μάϊο και Ιούνιο στο δαμασκηνεώνα και αποφευχθεί έτσι τυχόν έλλειψη υγρασίας.

Μερικοί παραγωγοί προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τα πλευρικά σχισίματα, αποφεύγοντας, να ποτίζουν κατά το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου, εποχή που αρχίζουν τα πρώτα πλευρικά σχισίματα. Δυστυχώς όμως τα πλευρικά σχισίματα δεν αρχίζουν κάθε χρόνο την ίδια ημερολογιακή περίοδο. Τα πλευρικά σχισίματα αρχίζουν περίπου μετά από μια βδομάδα, που η διάμετρος των παρειών του καρπού αυξάνει περισσότερο απ' τη διάμετρο των ραφών και που συνεχίζεται για 3 βδομάδες. Επομένως η περίοδος των πλευρικών σχισιμάτων μπορεί να προεκτιμηθεί κάθε χρόνο, αν διενεργούμε κατά τον Ιούνιο εβδομαδιαίες μετρήσεις των παρειών και ραφών (κατά διάμετρο).[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.