Άρδευση δεσπολιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι συνολικές απαιτήσεις της δεσπολιάς σε νερό κυµαίνονται γύρω στα 600-700m3/στρέµµα το χρόνο. Είναι δέντρο πολύ ευαίσθητο στα άλατα, γι’ αυτό το νερό που θα χρησιµοποιηθεί πρέπει να είναι καλής ποιότητας, µε πολύ χαµηλή περιεκτικότητα βορίου, γιατί παρουσιάζει µεγάλη ευαισθησία στο στοιχείο αυτό. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου θα πρέπει να υπάρχουν καλές συνθήκες υγρασίας και αερισµού του εδάφους. Ιδιαίτερα όµως πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική υγρασία στα κρίσιµα στάδια που είναι: Τον Αύγουστο –Σεπτέµβριο δηλαδή πριν την άνθηση, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο κατά την ανάπτυξη του καρπού, τον Ιούνιο – Ιούλιο που γίνεται η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλµών. Η δεσπολιά έχει ευαισθησία στο σκληρό αλατούχο νερό και δεν αντέχει σε νερό άρδευσης µε νερό που περιέχει χλωριούχο νάτριο NaCl περισσότερο από 0,5 gr/lit. Η άρδευση µε νερό που περιέχει αυξηµένες ποσότητες αλάτων οδηγεί στην παραγωγή καρπών µε µειωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.Οι καρποί που δεν στερούνται νερό γίνονται µεγαλύτεροι, εµφανίσιµοι και πιο σαρκώδεις. Σε αντίθετη περίπτωση η υπερβολική άρδευση κατά την περίοδο της πλήρους ωρίµανσης επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα. Επίσης τα ακανόνιστα και άτακτα ποτίσµατα κατά την περίοδο της ωριµάνσεως των καρπών προκαλούν σχίσιµο των καρπών.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς, πτυχιακή μελέτη του Παναγιωτάκη Γεώργιου, Ηράκλειο 2010.