Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Άρδευση κρόκου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι καλλιέργειες του κρόκου ...')
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιέργειες]] του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] δεν αρδεύονται. Στην Ισπανία, 70% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: Η [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], ο [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμός]] και το [[Πότισμα στάγδην|στάγδην]]. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο [[Κρόκος φυτό|κρόκος]] είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά στο πότισμα. Αν θεωρήσουμε τις κρίσιμες περιόδους καλλιέργειας, που είναι αυτές της ανθοφορίας και της δημιουργίας των [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά κρόκου|βολβών]], η πρώτη είναι η πλέον ευαίσθητη διότι συμπίπτει με την περίοδο άρδευσης.  
+
Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιέργειες]] του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] δεν αρδεύονται. Στην Ισπανία, 70% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: Η [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], ο [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμός]] και το [[Πότισμα στάγδην|στάγδην]]. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο [[Κρόκος φυτό|κρόκος]] είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά στο πότισμα. Αν θεωρήσουμε τις κρίσιμες περιόδους καλλιέργειας, που είναι αυτές της ανθοφορίας και της δημιουργίας των [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά κρόκου|βολβών]], η πρώτη είναι η πλέον ευαίσθητη διότι συμπίπτει με την περίοδο άρδευσης.<ref name="Πράσινα Εθνικά Προϊόντα"/>   
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Πράσινα Εθνικά Προϊόντα"> Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο, μεταπτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Αικατερίνης Τσιώγκα, Θεσσαλονίκη 2012.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών (γενικά)| ]]
+
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρόκου| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:53, 20 Ιουλίου 2015

Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι καλλιέργειες του κρόκου δεν αρδεύονται. Στην Ισπανία, 70% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: Η κατάκλυση, ο καταιονισμός και το στάγδην. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο κρόκος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά στο πότισμα. Αν θεωρήσουμε τις κρίσιμες περιόδους καλλιέργειας, που είναι αυτές της ανθοφορίας και της δημιουργίας των βολβών, η πρώτη είναι η πλέον ευαίσθητη διότι συμπίπτει με την περίοδο άρδευσης.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο, μεταπτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Αικατερίνης Τσιώγκα, Θεσσαλονίκη 2012.