Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Άρδευση σπαραγγιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το πότισμα σε μια καλλιέργεια σπαραγγιού έχει ιδ...')
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το πότισμα σε μια [[Καλλιέργεια σπαραγγιού|καλλιέργεια]] [[Σπαράγγι φυτό|σπαραγγιού]] έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μετά το τέλος της [[Συγκομιδή σπαραγγιού|συγκομιδής]] (τέλος άνοιξης) τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και οι [[Κλιματικές συνθήκες σπαραγγιού|κλιματολογικές συνθήκες]] με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απώλειες νερού από τα φυτά. Στη συνέχεια από τα μέσα έως τέλη φθινοπώρου τα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και σταματάει η άρδευση της καλλιέργειας. Η άρδευση γίνεται είτε με [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμό]] που εγκυμονεί κινδύνους για προσβολές από μύκητες στο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σπαραγγιού|φύλλωμα]] και καλό είναι να αποφεύγεται, είτε με [[Επιφανειακή άρδευση# Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]] δεξιά και αριστερά από τη γραμμή [[Φύτευση σπαραγγιού|φύτευσης]] των ριζωμάτων. Αμέσως μετά τη φύτευση των ριζωμάτων, τα φυτά ποτίζονται πιο συχνά, κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες. Η άρδευση της καλλιέργειας ξεκινάει από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο. Η περίοδος Απρίλιος - Μάϊος, που ανταποκρίνεται στην περίοδο της συγκομιδής και της ανάπτυξης του φυλλώματος, χαρακτηρίζεται από ελαφριά κατανάλωση νερού. Το μήνα όμως Ιούνιο η κατανάλωση σε νερό αυξάνει γρήγορα, λόγω της μεγάλης αύξησης της βλάστησης. Την περίοδο Ιούλιος - Σεπτέμβριος η κατανάλωση σε νερό αυξάνεται και αποκτά την μέγιστη τιμή στο τέλος Αυγούστου, καθώς βγαίνουν νέες βλαστήσεις και λειτουργικά εντατικά ο αποθησαυρισμός των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικών στοιχείων]] στο ρίζωμα. Οι αρδεύσεις σταματούν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.  
+
Το πότισμα σε μια [[Καλλιέργεια σπαραγγιού|καλλιέργεια]] [[Σπαράγγι φυτό|σπαραγγιού]] έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μετά το τέλος της [[Συγκομιδή σπαραγγιού|συγκομιδής]] (τέλος άνοιξης) τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και οι [[Κλιματικές συνθήκες σπαραγγιού|κλιματολογικές συνθήκες]] με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απώλειες νερού από τα φυτά. Στη συνέχεια από τα μέσα έως τέλη φθινοπώρου τα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και σταματάει η άρδευση της καλλιέργειας. Η άρδευση γίνεται είτε με [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμό]] που εγκυμονεί κινδύνους για προσβολές από μύκητες στο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σπαραγγιού|φύλλωμα]] και καλό είναι να αποφεύγεται, είτε με [[Επιφανειακή άρδευση# Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]] δεξιά και αριστερά από τη γραμμή [[Φύτευση σπαραγγιού|φύτευσης]] των ριζωμάτων. Αμέσως μετά τη φύτευση των ριζωμάτων, τα φυτά ποτίζονται πιο συχνά, κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες. Η άρδευση της καλλιέργειας ξεκινάει από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο. Η περίοδος Απρίλιος - Μάϊος, που ανταποκρίνεται στην περίοδο της συγκομιδής και της ανάπτυξης του φυλλώματος, χαρακτηρίζεται από ελαφριά κατανάλωση νερού. Το μήνα όμως Ιούνιο η κατανάλωση σε νερό αυξάνει γρήγορα, λόγω της μεγάλης αύξησης της βλάστησης. Την περίοδο Ιούλιος - Σεπτέμβριος η κατανάλωση σε νερό αυξάνεται και αποκτά την μέγιστη τιμή στο τέλος Αυγούστου, καθώς βγαίνουν νέες βλαστήσεις και λειτουργικά εντατικά ο αποθησαυρισμός των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικών στοιχείων]] στο ρίζωμα. Οι αρδεύσεις σταματούν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.<ref name="Σπαράγγι"/>
 +
 
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Σπαράγγι"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
[[σχετίζεται με::Κηπευτική καλλιέργεια| ]]
+
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια σπαραγγιού| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:35, 9 Ιουλίου 2015

Το πότισμα σε μια καλλιέργεια σπαραγγιού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μετά το τέλος της συγκομιδής (τέλος άνοιξης) τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και οι κλιματολογικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απώλειες νερού από τα φυτά. Στη συνέχεια από τα μέσα έως τέλη φθινοπώρου τα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και σταματάει η άρδευση της καλλιέργειας. Η άρδευση γίνεται είτε με καταιονισμό που εγκυμονεί κινδύνους για προσβολές από μύκητες στο φύλλωμα και καλό είναι να αποφεύγεται, είτε με αυλάκια δεξιά και αριστερά από τη γραμμή φύτευσης των ριζωμάτων. Αμέσως μετά τη φύτευση των ριζωμάτων, τα φυτά ποτίζονται πιο συχνά, κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες. Η άρδευση της καλλιέργειας ξεκινάει από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο. Η περίοδος Απρίλιος - Μάϊος, που ανταποκρίνεται στην περίοδο της συγκομιδής και της ανάπτυξης του φυλλώματος, χαρακτηρίζεται από ελαφριά κατανάλωση νερού. Το μήνα όμως Ιούνιο η κατανάλωση σε νερό αυξάνει γρήγορα, λόγω της μεγάλης αύξησης της βλάστησης. Την περίοδο Ιούλιος - Σεπτέμβριος η κατανάλωση σε νερό αυξάνεται και αποκτά την μέγιστη τιμή στο τέλος Αυγούστου, καθώς βγαίνουν νέες βλαστήσεις και λειτουργικά εντατικά ο αποθησαυρισμός των θρεπτικών στοιχείων στο ρίζωμα. Οι αρδεύσεις σταματούν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.[1]


Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.