http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85&feed=atom&action=history Αγγουριά θερμοκηπίου - Ιστορικό εκδόσεων 2020-08-07T01:09:57Z Ιστορικό αναθεωρήσεων για αυτή τη σελίδα στο wiki MediaWiki 1.22.6 http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85&diff=28912&oldid=prev P chasapis στις 11:14, 28 Νοεμβρίου 2013 2013-11-28T11:14:20Z <p></p> <table class='diff diff-contentalign-left'> <col class='diff-marker' /> <col class='diff-content' /> <col class='diff-marker' /> <col class='diff-content' /> <tr style='vertical-align: top;'> <td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">&larr;Παλαιότερη αναθεώρηση</td> <td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 11:14, 28 Νοεμβρίου 2013</td> </tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 37:</td> <td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 37:</td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}</div></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}</div></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Για να πετύχει μια [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιέργεια]] [[Αγγουριά θερμοκηπίου <del class="diffchange diffchange-inline">φυτό</del>|αγγουριάς]] θα πρέπει κατ’ αρχάς να παραχθούν δυνατά και υγιή φυτάρια. Η χρησιμοποίηση καλών, υγιών και εύρωστων φυτών στην εγκατάσταση της φυτείας, εξασφαλίζει το 50% της επιτυχίας της καλλιέργειας. Οι [[Σπορά αγγουριάς θερμοκηπίου|σπόροι]] αγγουριάς δεν πρέπει να σπέρνονται κατευθείαν στο [[Εδαφικές συνθήκες αγγουριάς θερμοκηπίου|έδαφος]] του θερμοκηπίου. Τα φυτά πρέπει να προετοιμάζονται με σχολαστικότητα, σε χωριστό θερμοκήπιο-σπορείο, με καλές προδιαγραφές κατασκευής, λειτουργικότητας και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον (μόνωση, αερισμό, δυνατότητα θέρμανσης, προστασία από έντομα κ.τ.λ), με κλίση του εδάφους για την απομάκρυνση του νερού ποτίσματος και κάλυψη του εδάφους με πλαστικό, ακόμη και με τσιμέντο.&lt;ref name=&quot;Καλλιέργεια αγγουριού στη Μεσσαρά&quot;/&gt;&#160; &#160;</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Για να πετύχει μια [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιέργεια]] [[Αγγουριά θερμοκηπίου|αγγουριάς]] θα πρέπει κατ’ αρχάς να παραχθούν δυνατά και υγιή φυτάρια. Η χρησιμοποίηση καλών, υγιών και εύρωστων φυτών στην εγκατάσταση της φυτείας, εξασφαλίζει το 50% της επιτυχίας της καλλιέργειας. Οι [[Σπορά αγγουριάς θερμοκηπίου|σπόροι]] αγγουριάς δεν πρέπει να σπέρνονται κατευθείαν στο [[Εδαφικές συνθήκες αγγουριάς θερμοκηπίου|έδαφος]] του θερμοκηπίου. Τα φυτά πρέπει να προετοιμάζονται με σχολαστικότητα, σε χωριστό θερμοκήπιο-σπορείο, με καλές προδιαγραφές κατασκευής, λειτουργικότητας και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον (μόνωση, αερισμό, δυνατότητα θέρμανσης, προστασία από έντομα κ.τ.λ), με κλίση του εδάφους για την απομάκρυνση του νερού ποτίσματος και κάλυψη του εδάφους με πλαστικό, ακόμη και με τσιμέντο.&lt;ref name=&quot;Καλλιέργεια αγγουριού στη Μεσσαρά&quot;/&gt;&#160; &#160;</div></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}}</div></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}}</div></td></tr> </table> P chasapis http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85&diff=28903&oldid=prev P chasapis στις 10:53, 28 Νοεμβρίου 2013 2013-11-28T10:53:05Z <p></p> <table class='diff diff-contentalign-left'> <col class='diff-marker' /> <col class='diff-content' /> <col class='diff-marker' /> <col class='diff-content' /> <tr style='vertical-align: top;'> <td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">&larr;Παλαιότερη αναθεώρηση</td> <td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 10:53, 28 Νοεμβρίου 2013</td> </tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 1:</td> <td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 1:</td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}}</div></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}}</div></td></tr> <tr><td colspan="2">&#160;</td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Image:Αγγουριά θερμοκηπίου.jpg|thumb|px100|Αγγουριά θερμοκηπίου]]</ins></div></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Η [[Αγγουριά θερμοκηπίου|αγγουριά]] σήμερα [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιεργείται]] σε όλες τις ηπείρους. Περισσότερο από τα 3/4 (77,3%) της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στην Ασία και το 1/7 περίπου στην Ευρώπη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) παράγουν το 5,87% και η Ελλάδα το 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής. Η καλλιέργεια της αγγουριάς σε υψηλά, πλαστικά κυρίως θερμοκήπια συναντάται στην Κρήτη (Τυμπάκι, Ιεράπετρα) και Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία). Μικρότερες ποσότητες παράγονται και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας (περιοχή Θεσσαλονίκης, νησιά κ.τ.λ).Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής από τα θερμοκήπια εξάγεται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν. Ανταγωνιστές της ελληνικής παραγωγής στην δυτική Ευρώπη είναι η Ισπανία-Κανάρια νησιά και το Μαρόκο με παρόμοια συστήματα καλλιέργειας αγγουριού στα θερμοκήπια και από τα τέλη Φεβρουάριου-Μαρτίου η Ολλανδία που έχει παρόμοια συστήματα [[Φύτευση αγγουριάς θερμοκηπίου|φύτευσης]] με τη Βόρεια Ελλάδα.&lt;ref name=&quot;Αγγουριά θερμοκηπίου&quot;/&gt;</div></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Η [[Αγγουριά θερμοκηπίου|αγγουριά]] σήμερα [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιεργείται]] σε όλες τις ηπείρους. Περισσότερο από τα 3/4 (77,3%) της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στην Ασία και το 1/7 περίπου στην Ευρώπη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) παράγουν το 5,87% και η Ελλάδα το 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής. Η καλλιέργεια της αγγουριάς σε υψηλά, πλαστικά κυρίως θερμοκήπια συναντάται στην Κρήτη (Τυμπάκι, Ιεράπετρα) και Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία). Μικρότερες ποσότητες παράγονται και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας (περιοχή Θεσσαλονίκης, νησιά κ.τ.λ).Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής από τα θερμοκήπια εξάγεται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν. Ανταγωνιστές της ελληνικής παραγωγής στην δυτική Ευρώπη είναι η Ισπανία-Κανάρια νησιά και το Μαρόκο με παρόμοια συστήματα καλλιέργειας αγγουριού στα θερμοκήπια και από τα τέλη Φεβρουάριου-Μαρτίου η Ολλανδία που έχει παρόμοια συστήματα [[Φύτευση αγγουριάς θερμοκηπίου|φύτευσης]] με τη Βόρεια Ελλάδα.&lt;ref name=&quot;Αγγουριά θερμοκηπίου&quot;/&gt;</div></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr> <!-- diff cache key gaiapedia_db:diff:version:1.11a:oldid:28902:newid:28903 --> </table> P chasapis http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85&diff=28902&oldid=prev P chasapis στις 09:03, 28 Νοεμβρίου 2013 2013-11-28T09:03:24Z <p></p> <table class='diff diff-contentalign-left'> <col class='diff-marker' /> <col class='diff-content' /> <col class='diff-marker' /> <col class='diff-content' /> <tr style='vertical-align: top;'> <td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">&larr;Παλαιότερη αναθεώρηση</td> <td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 09:03, 28 Νοεμβρίου 2013</td> </tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 41:</td> <td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 41:</td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται διαφορετικές ποικιλίες αγγουριού. Έτσι από το γνωστό κοινό αγγούρι με το μακρύ σχήμα που πωλείται με το τεμάχιο περάσαμε σε μικρότερα αγγούρια που πωλούνται με το κιλό. Επίσης υπάρχει μία ποικιλία με πολύ μικρούς καρπούς που διατηρούνται τουρσί στο ξίδι με την ονομασία αγγουράκια. Στην Κρήτη μια ποικιλία αγγουριού, που σπάνια βρίσκεται στις αγορές, ονομάζεται ξυλάγγουρο. Έχει σχήμα μικρού πεπονιού, ανοικτού πράσινου χρώματος και είναι εξωτερικά καλυμμένο με ελαφρύ χνούδι. Η σάρκα του είναι πιο σκληρή από του κοινού αγγουριού και είναι εξαιρετικά εύγευστη. Οι σημαντικότερες ποικιλίες αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο:</div></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται διαφορετικές ποικιλίες αγγουριού. Έτσι από το γνωστό κοινό αγγούρι με το μακρύ σχήμα που πωλείται με το τεμάχιο περάσαμε σε μικρότερα αγγούρια που πωλούνται με το κιλό. Επίσης υπάρχει μία ποικιλία με πολύ μικρούς καρπούς που διατηρούνται τουρσί στο ξίδι με την ονομασία αγγουράκια. Στην Κρήτη μια ποικιλία αγγουριού, που σπάνια βρίσκεται στις αγορές, ονομάζεται ξυλάγγουρο. Έχει σχήμα μικρού πεπονιού, ανοικτού πράσινου χρώματος και είναι εξωτερικά καλυμμένο με ελαφρύ χνούδι. Η σάρκα του είναι πιο σκληρή από του κοινού αγγουριού και είναι εξαιρετικά εύγευστη. Οι σημαντικότερες ποικιλίες αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο:</div></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[Ποικιλίες αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;<del class="diffchange diffchange-inline">Ποικιλίες αγγουριού</del>&quot;/&gt;</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[Ποικιλίες αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;<ins class="diffchange diffchange-inline">Αγγουριά θερμοκηπίου</ins>&quot;/&gt;</div></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr> <tr><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}}</div></td><td class='diff-marker'>&#160;</td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}}</div></td></tr> <!-- diff cache key gaiapedia_db:diff:version:1.11a:oldid:28901:newid:28902 --> </table> P chasapis http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85&diff=28901&oldid=prev P chasapis: Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} Η αγγουριά σήμερα Καλλιέργε...' 2013-11-28T09:02:19Z <p>Νέα σελίδα με &#039;{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} Η <a href="/gaiapedia/index.php/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85" title="Αγγουριά θερμοκηπίου">αγγουριά</a> σήμερα Καλλιέργε...&#039;</p> <p><b>Νέα σελίδα</b></p><div>{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}}<br /> Η [[Αγγουριά θερμοκηπίου|αγγουριά]] σήμερα [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιεργείται]] σε όλες τις ηπείρους. Περισσότερο από τα 3/4 (77,3%) της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στην Ασία και το 1/7 περίπου στην Ευρώπη. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) παράγουν το 5,87% και η Ελλάδα το 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής. Η καλλιέργεια της αγγουριάς σε υψηλά, πλαστικά κυρίως θερμοκήπια συναντάται στην Κρήτη (Τυμπάκι, Ιεράπετρα) και Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Ηλεία, Λακωνία). Μικρότερες ποσότητες παράγονται και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας (περιοχή Θεσσαλονίκης, νησιά κ.τ.λ).Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής από τα θερμοκήπια εξάγεται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν. Ανταγωνιστές της ελληνικής παραγωγής στην δυτική Ευρώπη είναι η Ισπανία-Κανάρια νησιά και το Μαρόκο με παρόμοια συστήματα καλλιέργειας αγγουριού στα θερμοκήπια και από τα τέλη Φεβρουάριου-Μαρτίου η Ολλανδία που έχει παρόμοια συστήματα [[Φύτευση αγγουριάς θερμοκηπίου|φύτευσης]] με τη Βόρεια Ελλάδα.&lt;ref name=&quot;Αγγουριά θερμοκηπίου&quot;/&gt;<br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}}<br /> Είναι [[Αγγουριά θερμοκηπίου|φυτό]] έρπον με λεπτούς βλαστούς, ριζικό σύστημα που αποτελείται από μία κεντρική ρίζα, φύλλα μεγάλα. Τα αρσενικά άνθη είναι μεγαλύτερου μεγέθους και εμφανίζονται κυρίως προς τη βάση του κεντρικού βλαστού σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν μικρότερο μέγεθος και εμφανίζονται αργότερα στον κεντρικό βλαστό και κυρίως στους πλευρικούς βλαστούς. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:<br /> <br /> [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;Καλλιέργεια αγγουριού στη Μεσσαρά&quot;/&gt; <br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}<br /> &lt;span style=&quot;font-weight:bold;&quot;&gt;Συνθήκες στο σπορείο:&lt;/span&gt;<br /> <br /> &lt;u&gt;Θερμοκρασία:&lt;/u&gt; Άριστη θερμοκρασία για βλάστηση των σπόρων είναι 25 - 27&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C για 3 - 4 ημέρες. Η θερμοκρασία νύχτας θα πρέπει να κυμαίνεται από 18 - 21&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C και της ημέρας 21 - 23&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C.<br /> <br /> &lt;u&gt;Υγρασία:&lt;/u&gt; Η σχετική υγρασία (Σ.Υ) κυμαίνεται από 60 - 70%<br /> <br /> &lt;u&gt;Φωτισμός:&lt;/u&gt; Η [[Αγγουριά θερμοκηπίου|αγγουριά]] είναι φυτό θερμής εποχής, ουδέτερο στο φωτοπεριοδισμό, παρ’ όλα αυτά αντιδρά σημαντικά στο φωτισμό. Σε συνθήκες χαμηλής έντασης φωτισμού ο προσθετός τεχνητός φωτισμός συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη των σποριόφυτων. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη η ηλιοφάνεια είναι υψηλή για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ώστε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν τίθεται πρόβλημα φωτισμού κατά την διάρκεια πολλαπλασιασμού της αγγουριάς. Την περίοδο όμως του χειμώνα που ο φωτισμός είναι φτωχός θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η περατότητα στο φως των υλικών κάλυψης του σπορείου. Πλαστικό ή γυαλί θα πρέπει να είναι τελείως καθαρά από σκόνη, ασβέστη, στόκο ή άλλες ουσίες.<br /> <br /> &lt;u&gt;Διοξείδιο του άνθρακα:&lt;/u&gt; Η αύξηση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας του σπορείου σε CO&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt; από 3000ppm σε 1000 - 1200ppm προκαλεί αύξηση μέχρι και 50% του ρυθμού ανάπτυξης των φυτών, ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήματος, πρωίμηση της άνθισης και της καρποφορίας κατά 7 - 10 ημέρες. <br /> <br /> &lt;span style=&quot;font-weight:bold;&quot;&gt;Συνθήκες στο σπορείο:&lt;/span&gt;<br /> <br /> &lt;u&gt;Θερμοκρασία αέρα:&lt;/u&gt; Θερμοκρασία νύχτας 14 - 16&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C και ελάχιστη θερμοκρασία νύχτας 8&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C. Η θερμοκρασία ημέρας κυμαίνεται από 16 - 21&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C, ενώ ο εξαερισμός θερμοκηπίου θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 24 - 27&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C. Ο εξαερισμός βοηθά στην αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και στη μείωση της υγρασίας και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου σε ασθένειες. <br /> <br /> &lt;u&gt;Θερμοκρασία εδάφους:&lt;/u&gt; Συνιστώνται θερμοκρασίες γύρω στους 18&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C. Ελάχιστο επιθυμητό όριο 15&lt;sup&gt;o&lt;/sup&gt;C. Αναφέρεται ότι πότισμα με ζεστό νερό παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε πρώιμες [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιέργειες]], όπως και η τοποθέτηση σωλήνων με διαφανές πλαστικό γεμάτοι νερό κατά μήκος των γραμμών φύτευσης.<br /> <br /> &lt;u&gt;Υγρασία αέρα:&lt;/u&gt; Για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού και αποφυγή προβλημάτων στην ποιότητα του [[Αγγούρι θερμοκηπίου|καρπού]] συνίσταται επίπεδο υγρασίας γύρω στο 70 - 80% σχετική υγρασία (Σ.Υ).<br /> <br /> &lt;u&gt;Ρύθμιση φωτισμού:&lt;/u&gt; Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο η ένταση του φωτισμού πρέπει να περιορισθεί με τη σκίαση της οροφής του θερμοκηπίου, συνήθως με στόκο ή με την χρησιμοποίηση θερμοκουρτινών διπλής ενέργειας. Η σκίαση που θα πραγματοποιηθεί θα πρέπει να είναι ελαφριά, κατ’ εκτίμηση 30% για να μη διαταραχθεί η φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Μαζί με τη μείωση του φωτισμού εξασφαλίζεται και μείωση της θερμοκρασίας.<br /> <br /> &lt;u&gt;Διοξείδιο του άνθρακα:&lt;/u&gt; Η αύξηση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας του θερμοκηπίου σε CO&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt; από 300 ppm σε 1000 - 1500ppm προκαλεί αυξημένη ανάπτυξη των φυτών και αύξηση της παραγωγής κατά 25 - 50%.&lt;ref name=&quot;Καλλιέργεια αγγουριού στη Μεσσαρά&quot;/&gt; <br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}}<br /> Η [[Αγγουριά θερμοκηπίου|αγγουριά]] έχει ευαίσθητο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αγγουριάς θερμοκηπίου|ριζικό σύστημα]]. Γι’ αυτό χρειάζεται [[Αμμώδη εδάφη|ελαφρό έδαφος]] που να στραγγίζει και να αερίζεται καλά, να έχει υψηλή ικανότητα συγκράτησης [[Άρδευση αγγουριάς θερμοκηπίου|νερού]] και να είναι απαλλαγμένο από παθογόνα. Θα πρέπει να είναι πλούσιο σε [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικά στοιχεία]] ιδίως σε [[Άζωτο|άζωτο]] και [[Κάλιο|κάλιο]]. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο που ακολουθεί:<br /> <br /> [[Εδαφικές συνθήκες αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;Αγγουριά θερμοκηπίου&quot;/&gt;<br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}<br /> Για να πετύχει μια [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου|καλλιέργεια]] [[Αγγουριά θερμοκηπίου φυτό|αγγουριάς]] θα πρέπει κατ’ αρχάς να παραχθούν δυνατά και υγιή φυτάρια. Η χρησιμοποίηση καλών, υγιών και εύρωστων φυτών στην εγκατάσταση της φυτείας, εξασφαλίζει το 50% της επιτυχίας της καλλιέργειας. Οι [[Σπορά αγγουριάς θερμοκηπίου|σπόροι]] αγγουριάς δεν πρέπει να σπέρνονται κατευθείαν στο [[Εδαφικές συνθήκες αγγουριάς θερμοκηπίου|έδαφος]] του θερμοκηπίου. Τα φυτά πρέπει να προετοιμάζονται με σχολαστικότητα, σε χωριστό θερμοκήπιο-σπορείο, με καλές προδιαγραφές κατασκευής, λειτουργικότητας και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον (μόνωση, αερισμό, δυνατότητα θέρμανσης, προστασία από έντομα κ.τ.λ), με κλίση του εδάφους για την απομάκρυνση του νερού ποτίσματος και κάλυψη του εδάφους με πλαστικό, ακόμη και με τσιμέντο.&lt;ref name=&quot;Καλλιέργεια αγγουριού στη Μεσσαρά&quot;/&gt; <br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}}<br /> Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται διαφορετικές ποικιλίες αγγουριού. Έτσι από το γνωστό κοινό αγγούρι με το μακρύ σχήμα που πωλείται με το τεμάχιο περάσαμε σε μικρότερα αγγούρια που πωλούνται με το κιλό. Επίσης υπάρχει μία ποικιλία με πολύ μικρούς καρπούς που διατηρούνται τουρσί στο ξίδι με την ονομασία αγγουράκια. Στην Κρήτη μια ποικιλία αγγουριού, που σπάνια βρίσκεται στις αγορές, ονομάζεται ξυλάγγουρο. Έχει σχήμα μικρού πεπονιού, ανοικτού πράσινου χρώματος και είναι εξωτερικά καλυμμένο με ελαφρύ χνούδι. Η σάρκα του είναι πιο σκληρή από του κοινού αγγουριού και είναι εξαιρετικά εύγευστη. Οι σημαντικότερες ποικιλίες αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο:<br /> <br /> [[Ποικιλίες αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;Ποικιλίες αγγουριού&quot;/&gt;<br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}}<br /> Οι αγγουριές, όπως όλα τα κηπευτικά, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, αλλά τα προβλήματα με αυτό το φυτό προέρχονται κυρίως από τις καλλιεργητικές πρακτικές. Προσβάλλεται από μύκητες, βακτήρια και ιούς και σημαντικότερες είναι ο βοτρύτης, ο περονόσπορος, το ωΐδιο κ.ά. Στον παρακάτω σύνδεσμο, αναλύονται οι ασθένειες που προσβάλλουν την αγγουριά, ενώ αναγράφονται και οι τρόποι αντιμετώπισης των κάθε ασθενειών ξεχωριστά.<br /> <br /> [[Ασθένειες αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;Αντιμετώπιση ασθενειών&quot;/&gt;<br /> <br /> {{{top_heading|==}}}Εχθροί{{{top_heading|==}}}<br /> Οι κυριότεροι εχθροί της αγγουριάς στη χώρα μας οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή και να υποβαθμίσουν ποιοτικά το παραγόμενο προϊόν. Σημαντικότεροι εχθροί της αγγουριάς είναι οι νηματώδεις, οι θρίπες, η λιριόμυζα, κ.ά. Αναλύονται λεπτομερώς στον παρακάτω σύνδεσμο:<br /> <br /> [[Εχθροί αγγουριάς]]&lt;ref name=&quot;Εχθροί αγγουριάς&quot;/&gt; <br /> <br /> ==Πληροφοριακά στοιχεία==<br /> <br /> {{Πληροφοριακά στοιχεία φυτού}}<br /> <br /> ==Ευδοκιμεί στις περιοχές==<br /> <br /> {{Γεωγραφικά πληροφοριακά στοιχεία}}<br /> <br /> ==Σχετικές σελίδες==<br /> <br /> * [[Καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Αγγούρι θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Γενικά στοιχεία αγγουριάς θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αγγουριάς θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αγγουριάς]]<br /> <br /> * [[Κλιματικές συνθήκες αγγουριάς θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Εδαφικές συνθήκες αγγουριάς θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Πολλαπλασιασμός αγγουριάς θερμοκηπίου]]<br /> <br /> * [[Ποικιλίες αγγουριάς]]<br /> <br /> * [[Ασθένειες αγγουριάς]]<br /> <br /> * [[Εχθροί αγγουριάς]]<br /> <br /> <br /> ==Βιβλιογραφία==<br /> &lt;references&gt;<br /> &lt;ref name=&quot;Αγγουριά θερμοκηπίου&quot;&gt; Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.&lt;/ref&gt;<br /> &lt;ref name=&quot;Καλλιέργεια αγγουριού στη Μεσσαρά&quot;&gt; Συγκριτική μελέτη βιολογικής ολοκληρωμένης και συμβατικής καλλιέργειας αγγουριού σε θερμοκήπιο στη Μεσσαρά του νομου Ηρακλείου, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Ζαχαριουδάκη Βερονίκης, Ηράκλειο 2010.&lt;/ref&gt; <br /> &lt;ref name=&quot;Αντιμετώπιση ασθενειών&quot;&gt; Αντιμετώπιση ασθενειών σε βιολογική καλλιέργεια αγγουριάς στην Κρήτη, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Μανουσιδάκη Στεφανίας, Ηράκλειο 2008.&lt;/ref&gt;<br /> &lt;ref name=&quot;Εχθροί αγγουριάς&quot;&gt; [{{#show:Ιστοσελίδα Μoa/Η καλλιέργεια της αγγουριάς| ?has link}} Εχθροί αγγουριάς]&lt;/ref&gt;<br /> &lt;/references&gt;<br /> <br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ζακύνθου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κέρκυρας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κεφαλληνίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λευκάδος| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβενών| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πιερίας| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αγίου Όρους| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ξάνθης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λέσβου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σάμου| ]]<br /> [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χίου| ]]<br /> <br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Βοιωτίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λασιθίου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ηρακλείου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ρεθύμνης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χανίων| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λακωνίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μεσσηνίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αρκαδίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αργολίδας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αχαΐας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ηλείας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αττικής| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευβοίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευρυτανίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φθιώτιδος| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φωκίδος| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κορινθίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ζακύνθου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κέρκυρας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κεφαλληνίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λευκάδος| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Άρτης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσπρωτίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ιωαννίνων| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πρεβέζης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καρδίτσης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Τρικάλων| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μαγνησίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Γρεβενών| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λαρίσης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δράμας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ημαθίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσσαλονίκης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καβάλας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καστοριάς| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κιλκίς| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κοζάνης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πέλλης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πιερίας| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Σερρών| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φλωρίνης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χαλκιδικής| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αγίου Όρους| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Έβρου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ξάνθης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ροδόπης| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δωδεκανήσου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κυκλάδων| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λέσβου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Σάμου| ]]<br /> [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χίου| ]]<br /> <br /> [[Category:Φυτό_Μ]]<br /> [[Category:Κολοκυνθοειδές λαχανικό]]<br /> [[παράγει::Αγγούρι θερμοκηπίου| ]]<br /> [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]<br /> [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]<br /> [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]</div> P chasapis