Αγροτικά ηλιακά θερμοκήπια

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:12, 30 Απριλίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στα ηλιακά θερμοκήπια γίνεται μια γενικότερη σχεδιασμένη προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Η οικονομία της ενέργειας στα θερμοκήπια έχει σχέση με την εγκατάσταση, την κατασκευή και τις μονώσεις, τη διανομή της θερμότητας, τους νέους μηχανισμούς θέρμανσης, τις νέες πηγές θερμότητας, τους τρόπους μείωσης της δαπάνης δροσισμού, την καλλιεργητική τεχνική και τις ρυθμίσεις λειτουργίας τους.

Η βασική φιλοσοφία αυτού του τύπου θερμοκηπίου είναι η εισχώρηση της ηλιακής ακτινοβολίας στο θερμοκήπιο, η αποθήκευσή της και τέλος η παγίδευση της, στο μέτρο του δυνατού, στο εσωτερικό. Τα παραδοσιακά θερμοκήπια δεν είναι κατασκευασμένα κατάλληλα, έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια.

Τα ηλιακά θερμοκήπια, από την κατασκευή τους, διακρίνονται από τα παραδοσιακά θερμοκήπια για τους παρακάτω λόγους:

  1. Στο ηλιακό θερμοκήπιο υπάρχει συνδυασμός διαφανών και μη διαφανών επιφανειών, ενώ στο παραδοσιακό υπάρχουν κυρίως διαφανείς επιφάνειες.
  2. Στο ηλιακό θερμοκήπιο συναντά κανείς τις "θερμικές μάζες".
  3. Στο ηλιακό θερμοκήπιο υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής μόνωσης.

Ότι είναι γνωστό μέχρι τώρα για την αδιαφανή επιφάνεια των συλλεκτών ισχύει και για τη διαφανή επιφάνεια των θερμοκηπίων (επιτρέπουν να περάσει η ηλιακή ακτινοβολία και εμποδίζουν την υπέρυθρη). Έχει όμως και η διαφανής επιφάνεια δύο βασικά μειονεκτήματα:

  • Όταν δεν υπάρχει ήλιος, η επιφάνεια αυτή χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ότι χάνουν οι μη διαφανείς επιφάνειες όπως οι τοίχοι.
  • Όταν εκτίθεται στον ήλιο αφήνει να περάσει ένα ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω των απωλειών ανάκλασης και απορρόφησης. Συγκεκριμένα, περνάει περίπου το 86% της ηλιακής ακτινοβολίας με μονό τζάμι και το 75 % με διπλό.

Tα παραδοσιακά θερμοκήπια κατασκευάζονται με εξολοκλήρου διαφανείς επιφάνειες, ενώ τα ηλιακά θερμοκήπια συνδυάζουν διαφανείς με αδιαφανείς επιφάνειες.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", Διδακτικές σημειώσεις του Χριστοφή Ι. Κορωναίου, Επισκέπτης Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Διεπιστημονικό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) "Περιβάλλον και ανάπτυξη", Αθήνα 2012