Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αδρόκαρπη ποικιλία ελιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
==Αμυγδαλολιά==
 
==Αμυγδαλολιά==
  
Η αμυγδαλολιά φέρει και τις συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη, Ισπανική, Κουρομύτα και Στραβομύτα. Καλλιεργείται σε πολύ μικρή έκταση στους νομούς Αττικής και Φωκίδας. Αναπτύσσεται σε δένδρο μικρού ύψους που φέρει σφαιρική κόμη. Τα φύλλα της είναι πράσινα, μήκους 8,17cm και πλάτους 1,31cm. Ο καρπός έχει σχήμα επίμηκες, με τη μία πλευρά κυρτωμένη, μέσο βάρος 8,4γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 10,5:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε [[Ελαιόλαδο |λάδι]] φθάνει μέχρι 22%. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού και την παρασκευή πράσινων κονσερβών μετρίας ποιότητας. Είναι όμως ακατάλληλη για την παρασκευή μαύρων κονσερβών, γιατί ο καρπός της κατά τη συντήρηση γίνεται πολύ μαλακός.
+
Η [[Ποικιλίες ελιάς |αμυγδαλολιά]] φέρει και τις συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη, Ισπανική, Κουρομύτα και Στραβομύτα. Καλλιεργείται σε πολύ μικρή έκταση στους νομούς Αττικής και Φωκίδας. Αναπτύσσεται σε δένδρο μικρού ύψους που φέρει σφαιρική κόμη. Τα φύλλα της είναι πράσινα, μήκους 8,17cm και πλάτους 1,31cm. Ο καρπός έχει σχήμα επίμηκες, με τη μία πλευρά κυρτωμένη, μέσο βάρος 8,4γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 10,5:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε [[Ελαιόλαδο |λάδι]] φθάνει μέχρι 22%. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού και την παρασκευή πράσινων κονσερβών μετρίας ποιότητας. Είναι όμως ακατάλληλη για την παρασκευή μαύρων κονσερβών, γιατί ο καρπός της κατά τη συντήρηση γίνεται πολύ μαλακός.
  
 
[[Category:Ελιά]]
 
[[Category:Ελιά]]

Τελευταία αναθεώρηση της 07:37, 7 Απριλίου 2016

Αμυγδαλολιά

Η αμυγδαλολιά φέρει και τις συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη, Ισπανική, Κουρομύτα και Στραβομύτα. Καλλιεργείται σε πολύ μικρή έκταση στους νομούς Αττικής και Φωκίδας. Αναπτύσσεται σε δένδρο μικρού ύψους που φέρει σφαιρική κόμη. Τα φύλλα της είναι πράσινα, μήκους 8,17cm και πλάτους 1,31cm. Ο καρπός έχει σχήμα επίμηκες, με τη μία πλευρά κυρτωμένη, μέσο βάρος 8,4γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 10,5:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει μέχρι 22%. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού και την παρασκευή πράσινων κονσερβών μετρίας ποιότητας. Είναι όμως ακατάλληλη για την παρασκευή μαύρων κονσερβών, γιατί ο καρπός της κατά τη συντήρηση γίνεται πολύ μαλακός.