Αδρόκαρπη ποικιλία ελιάς Κονσερβολιά

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κονσερβολιά

Φέρει και τις συνωνυμίες: Αγρινίου, Αμφίσσης, Άρτας, Βόλου, Βολιώτικη, Βοϊδολιά, Εμπορεύσιμη, Κορομηλάτη, Μηλολιά, Ξηροχωρίου, Πατρινή, Πηλίου, Στρογγυλολιά και Χονδρολιά. Καλλιεργείται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδος, Φθιώτιδας, Άρτας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λαρίσης και Αχαΐας. Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 6-10 μέτρων. Τα φύλλα της είναι βαθυπράσινα, μήκους 7,40 cm και πλάτους 1,29 cm. Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές και μέσο βάρος 5,7γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 10,1:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 16%. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή μαύρων και πράσινων κονσερβών εκλεκτής ποιότητας.Η επιδερµίδα λεπτή και ελαστική αλλάζει σταδιακά χρώµα από πράσινο,ρόδινο,ερυθροϊώδες, ιώδες και µαύρο στην υπερωρίµανση. Ωριµάζει από τα µέσα Νοέµβρη-τέλη ∆εκέµβρη.Όταν προορίζεται για την παραγωγή πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου η συλλογή γίνεται δύο µήνες ενωρίτερα. Είναι η πιο διαδεδομένη βρώσιμη ποικιλία.Θεωρείται ποικιλία παραγωγική,ανεκτική στο ψύχος και πολύ ευαίσθητη στο βερτισίλλιο.