Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου

Ο γλυκάνισος καλλιεργείται κυρίως για το σπόρο του. Ο σπόρος του χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό ποτών όπως ούζου και τσίπουρου. Χρησιμοποιείται σαν αρωματικός παράγοντας (ψωμιά, σούπες, κέικ, καραμέλες, επιδόρπια και σε μη οινοπνευματώδη ποτά όπως ηδύποτα), στην κοσμετολογία και στη φαρμακευτική. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό, στις οδοντόκρεμες, για στοματικές πλύσεις, σαπούνια, λοσιόν κ.α. Το έλαιο του παρουσιάζει ιδιότητες αντιβακτηριακές (για Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Escherichia coli και Corynebacterium ovis), αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και ηρεμιστικές.[1] Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αντιβακτηριδιακό, αντικαταθλιπτικό, αντισπασμωδικό, για την ασθματική βρογχίτιδα, την δυσπεψία,τους κοιλιακούς πόνους, την κολίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς πόνους, την ταχυκαρδία, ως τονωτικό του ανοσοποιητικού και χαλαρωτικό.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Γλυκάνισος
  2. Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου