Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
 
</references>
 
</references>
  
[[Category:Βιομηχανικό προϊόν]]
+
[[Category:Μεταποιημένο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[παράγεται από::Μελισσόχορτο φυτό| ]]
 
[[παράγεται από::Μελισσόχορτο φυτό| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:55, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου

Περιέχει αιθέριο έλαιο σε μικρή περιεκτικότητα με κύρια συστατικά κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη και γερανιόλη. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παρασκευή ηδύποτων. Υπάρχουν διαθέσιμες κρέμες που περιέχουν εκχύλισμα του φυτού για την θεραπεία του ιού του απλού έρπητα. Γνωστά μη πτητικά συστατικά περιλαμβάνουν απλά φαινολικά οξέα, κυρίως ροσμαρινικό οξύ, καφεϊκό οξύ, χλωρογενικό οξύ, και μετριλικό οξύ, φλαβονοειδή όπως λουτεολίνη, απιγενίνη και τα παράγωγά τους, μονοτερπενικούς γλυκοσίδες, τριτερπένια, όπως ουρσολικό και ολεανολικό οξέα και τανίνες. Διαφορετικά συστατικά συμβάλλουν στις διάφορες φαρμακολογικές δράσεις του φυτού.[1]

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, στη βιομηχανία τροφίμων, στην κοσμετολογία, στην αρωματοποΐια και στη φαρμακευτική. Το έλαιο του μελισσόχορτου έχει κατευναστική, σπασμολυτική και αντιμικροβιακή δράση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός του ελαίου από μελισσόχορτο μαζί με έλαιο από βαλεριανά μειώνουν το άγχος και διευκολύνουν τον ύπνο. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το μελισσόχορτο παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντι-ΗΙV ιδιότητες αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να το επιβεβαιώσουν. [2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Καλλιέργεια, μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Βασικές αρχές καθετοποιημένης παραγωγής, των Δρ. Ελένη Μαλούπα, Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, Δρ. Διαμάντω Λάζαρη και Δρ. Νικόλαος Κρίγκας, Καβάλα 2013.
  2. Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.