Ακτινίδιο

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 18:01, 8 Μαρτίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δροσιστικό αλκοολούχο ποτό Kiwi
Γλυκό κουταλιού ακτινίδιο
Μαρμελάδα ακτινίδιο
Γιαούρτι ακτινίδιο
Αφρόλουτρο και κρέμα σώματος με άρωμα ακτινιδίου

Συντήρηση

Οι καρποί του ακτινιδίου συντηρούνται καλά πάνω από 6 μήνες, αν τοποθετηθούν σε ψυκτικούς χώρους, μέσα σε 24 ώρες, από τη συλλογή τους με θερμοκρασία 0oC και σχετική υγρασία 95%. Θα πρέπει να είναι συσκευασμένοι σε κιβώτια μιας στρώσης, που να καλύπτονται με φύλλα πολυαιθυλενίου, για να μη χάσουν νερό και ζαρώσουν κατά τη μακρά περίοδο συντήρησης. Η Hayward μπορεί να συντηρηθεί 5-6 μήνες, η Dexter για 3-4 μήνες και οι Abbott με Bruno μέχρι 2-3 μήνες.[1]

Διαθρεπτική αξία

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς μας αποφέρει ως προϊον το ακτινίδιο. Πολλά είναι τα προϊόντα μεταποίησης του ακτινιδίου όπως λικέρ, χυμός, γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα. Είναι το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί λανθασμένα το πορτοκάλι. Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας στην βιταμίνη αυτή. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.Επιπρόσθετα, το ακτινίδιο αποτελεί εξαίρετη πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες με την σειρά τους επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ. το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα. Λεπτομέρειες γύρω από τη διαθρεπτική αξία του ακτινιδίου σας παραθέτουμε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαθρεπτική αξία ακτινιδίων[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Εξαιρετικά ωφέλιμα τα ακτινίδια για τον οργανισμό