Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αντίδι προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} Η συντήρηση του αντιδιού δεν είναι εύκολη γ...')
 
(Βιβλιογραφία)
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Σαλάτα αντίδι με ρόκα.jpg|thumb|px100|Σαλάτα αντίδι με ρόκα]]
 +
[[Image:Βραστά αντίδια.png|thumb|px100|Βραστά αντίδια]]
 +
[[Image:Φρικασέ με αντίδια και κουνέλι.jpg|thumb|px100|Φρικασέ με αντίδια και κουνέλι]]
 +
[[Image:Φρικασέ με αντίδια και αρνί.jpg|thumb|px100|Φρικασέ με αντίδια και αρνί]]
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
Η συντήρηση του [[Αντίδι προϊόν|αντιδιού]] δεν είναι εύκολη για πολλές ημέρες. Μπορεί να διατηρηθεί μόνο για 2-3 ημέρες σε θάλαμο συντήρησης του οικιακού ψυγείου, με την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν οι απώλειες νερού. Σε θαλάμους με θερμοκρασία 3-5<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 90%, μπορεί να διατηρηθεί για 7-12 ημέρες, σε άριστη ποιότητα.<ref name="Συντήρηση αντιδιού"/>  
 
Η συντήρηση του [[Αντίδι προϊόν|αντιδιού]] δεν είναι εύκολη για πολλές ημέρες. Μπορεί να διατηρηθεί μόνο για 2-3 ημέρες σε θάλαμο συντήρησης του οικιακού ψυγείου, με την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν οι απώλειες νερού. Σε θαλάμους με θερμοκρασία 3-5<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 90%, μπορεί να διατηρηθεί για 7-12 ημέρες, σε άριστη ποιότητα.<ref name="Συντήρηση αντιδιού"/>  
Γραμμή 18: Γραμμή 22:
 
<references>
 
<references>
 
<ref name="Συντήρηση αντιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 
<ref name="Συντήρηση αντιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
<ref name="Θρεπτική αξία αντιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Freshme/Αντίδια| ?has link)) Θρεπτική αξία αντιδιού]
+
<ref name="Θρεπτική αξία αντιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Freshme/Αντίδια| ?has link}} Θρεπτική αξία αντιδιού]</ref>
 
+
</references>
  
 
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
 
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:47, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σαλάτα αντίδι με ρόκα
Βραστά αντίδια
Φρικασέ με αντίδια και κουνέλι
Φρικασέ με αντίδια και αρνί

Συντήρηση

Η συντήρηση του αντιδιού δεν είναι εύκολη για πολλές ημέρες. Μπορεί να διατηρηθεί μόνο για 2-3 ημέρες σε θάλαμο συντήρησης του οικιακού ψυγείου, με την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν οι απώλειες νερού. Σε θαλάμους με θερμοκρασία 3-5oC και σχετική υγρασία 90%, μπορεί να διατηρηθεί για 7-12 ημέρες, σε άριστη ποιότητα.[1]

Διατροφική αξία

Τα αντίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, φώσφορος και μαγνήσιο. Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη και παράγωγα τους. Παλιότερα, οι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα αντίδια για την θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής. Πλέον έχει φανεί από κλινικές έρευνες πως ένα συστατικό που περιέχεται, το κιχώριο, έχει όντως ηπατοπροστατευτική δράση.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Θρεπτική αξία αντιδιού