Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Απόδοση μαστίχας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το μαστιχόδενδρο παράγει μαστίχα κανονικά στην ηλικία των 10 - 12 ε...')
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Μαστιχόδενδρο|μαστιχόδενδρο]] παράγει [[Μαστίχα|μαστίχα]] κανονικά στην ηλικία των 10 - 12 ετών. Σ’ αυτήν την ηλικία πρέπει να κεντιέται και μάλιστα στα πρώτα χρόνια πρέπει να του δίνουμε λίγα κεντήματα. Σε μικρή ηλικία οι πολλές κεντιές κάνουν κακό, γιατί το δένδρο εξαντλείται γρήγορα και θα γεράσει πρόωρα. Ο μέσος όρος σε απόδοση μαστίχας ανά δένδρο είναι 65-100gr. Αρχίζει σε μικρή ηλικία από 7-13 gr και φθάνει τα 130-200 gr περίπου. Μερικά μαστιχόδενδρα παράγουν έως και 650 gr, αλλά τέτοια δένδρα είναι πολύ σπάνια. Το μαστιχόδενδρο αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η πλήρης ανάπτυξή του επέρχεται στα 40-50 χρόνια. Η παραγωγή μαστίχας αρχίζει από τον 5<sup>ο</sup> - 6<sup>ο</sup> χρόνο, ενώ το μέγιστο της απόδοσης εμφανίζεται από το 12<sup>ο</sup> - 15<sup>ο</sup> έτος της ηλικίας και μπορεί να κυμαίνεται από 320 - 1000 gr. Το δένδρο ζει πάνω από 100 χρόνια, αλλά λέγεται ότι υπάρχουν ακόμη και μαστιχόδενδρα 200 χρόνων. Μετά τα 70 αρχίζει η παρακμή. To αρσενικό μαστιχόδενδρο δίνει καλύτερη ποιότητα από τον θηλυκό και έτσι μόνο αυτός [[Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου|καλλιεργείται]] στα Μαστιχοχώρια
+
Το [[Μαστιχόδενδρο|μαστιχόδενδρο]] παράγει [[Μαστίχα|μαστίχα]] κανονικά στην ηλικία των 10 - 12 ετών. Σ’ αυτήν την ηλικία πρέπει να κεντιέται και μάλιστα στα πρώτα χρόνια πρέπει να του δίνουμε λίγα κεντήματα. Σε μικρή ηλικία οι πολλές κεντιές κάνουν κακό, γιατί το δένδρο εξαντλείται γρήγορα και θα γεράσει πρόωρα. Ο μέσος όρος σε απόδοση μαστίχας ανά δένδρο είναι 65-100gr. Αρχίζει σε μικρή ηλικία από 7-13 gr και φθάνει τα 130-200 gr περίπου. Μερικά μαστιχόδενδρα παράγουν έως και 650 gr, αλλά τέτοια δένδρα είναι πολύ σπάνια. Το μαστιχόδενδρο αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η πλήρης ανάπτυξή του επέρχεται στα 40-50 χρόνια. Η παραγωγή μαστίχας αρχίζει από τον 5<sup>ο</sup> - 6<sup>ο</sup> χρόνο, ενώ το μέγιστο της απόδοσης εμφανίζεται από το 12<sup>ο</sup> - 15<sup>ο</sup> έτος της ηλικίας και μπορεί να κυμαίνεται από 320 - 1000 gr. Το δένδρο ζει πάνω από 100 χρόνια, αλλά λέγεται ότι υπάρχουν ακόμη και μαστιχόδενδρα 200 χρόνων. Μετά τα 70 αρχίζει η παρακμή. To αρσενικό μαστιχόδενδρο δίνει καλύτερη ποιότητα από τον θηλυκό και έτσι μόνο αυτός [[Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου|καλλιεργείται]] στα Μαστιχοχώρια.<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"> Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:06, 21 Ιουλίου 2015

Το μαστιχόδενδρο παράγει μαστίχα κανονικά στην ηλικία των 10 - 12 ετών. Σ’ αυτήν την ηλικία πρέπει να κεντιέται και μάλιστα στα πρώτα χρόνια πρέπει να του δίνουμε λίγα κεντήματα. Σε μικρή ηλικία οι πολλές κεντιές κάνουν κακό, γιατί το δένδρο εξαντλείται γρήγορα και θα γεράσει πρόωρα. Ο μέσος όρος σε απόδοση μαστίχας ανά δένδρο είναι 65-100gr. Αρχίζει σε μικρή ηλικία από 7-13 gr και φθάνει τα 130-200 gr περίπου. Μερικά μαστιχόδενδρα παράγουν έως και 650 gr, αλλά τέτοια δένδρα είναι πολύ σπάνια. Το μαστιχόδενδρο αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η πλήρης ανάπτυξή του επέρχεται στα 40-50 χρόνια. Η παραγωγή μαστίχας αρχίζει από τον 5ο - 6ο χρόνο, ενώ το μέγιστο της απόδοσης εμφανίζεται από το 12ο - 15ο έτος της ηλικίας και μπορεί να κυμαίνεται από 320 - 1000 gr. Το δένδρο ζει πάνω από 100 χρόνια, αλλά λέγεται ότι υπάρχουν ακόμη και μαστιχόδενδρα 200 χρόνων. Μετά τα 70 αρχίζει η παρακμή. To αρσενικό μαστιχόδενδρο δίνει καλύτερη ποιότητα από τον θηλυκό και έτσι μόνο αυτός καλλιεργείται στα Μαστιχοχώρια.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.