Αράπικο φιστίκι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αράπικο φιστίκι

Τα αράπικα φιστίκια [1] (Arachis hypogaea), το προϊόν της αραχίδας, προέρχεται από τη Νότια Αμερική, δεν αυξάνονται, όπως όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί στα δέντρα, αλλά κάτω από το έδαφος.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φιστικιού σήμερα είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Τα φιστίκια παρέχουν ένα πολύ διασκεδαστικό και εύγευστο σνακ. Τρώγονται επίσης ψιλοκομμένα σε σαλάτες ή ελαφρά σοταρισμένα με κρέας. Μπορούν να αγοραστούν φρέσκα μαζί με το κέλυφός του.

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη η συγκεκριμένη καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού, αν και θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Καλό είναι να καταναλώνονται [2] από τα μικρά παιδιά και από μητέρες που θηλάζουν αφού προστατεύουν από επικίνδυνες λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση. Οι αραχίδες επιπλέον βοηθάνε στις διαταραχές του αίματος, όπως είναι η έμμηνος ρήση στις γυναίκες και σε όσους αιμορραγούν από τη μύτη. Μπορούν να επωφεληθούν εφόσον καταναλώνουν αραχίδες (ή αλλιώς) φιστίκι αράπικο. Επιπλέον ο ξηρός καρπός της δρα κατά της χοληστερίνης.

Πολύ σημαντικό είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υποπροϊόντα της κατεργασίας των σπόρων καθώς γίνονται εξαιρετική ζωοτροφή, όπως και τα φύλλα του φυτού.

Θρεπτική αξία αράπικου φιστικιού

Αράπικο φιστίκι
Φυστικοβούτυρο

Οι καρποί της αραχίδας είναι αρκετά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Οι καρποί περιέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε λιπαρές ουσίες, το οποίο παράγεται, το γνωστό φιστικέλαιο, ένα έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και το φυστικοβούτυρο.

Τα φρέσκα φιστίκια (ανάλατα και άψητα) περιέχουν ενα άφθονο ποσό υγιών πρωτεϊνών, όπως ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το βόριο, κάλιο, φώσφορο , σίδηρο, τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε. Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων νωπών φυστικιων έχει μεγαλύτερη αξία σε πρωτεΐνες, απο μια μπριζόλα. Ως εκ τούτου, τα φιστίκια θεωρούνται ως η βέλτιστη πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στην καλή λειτουργία του, επίσης διατηρούν τα οστά ισχυρά.

Χάρη στα συστατικά τους, τα φιστίκια συμβάλλουν στη σωστη αρτηριακή πίεση, και τη διάθεση. Επιπλέον, τα φυστίκια έχουν θετικές επιπτώσεις στην όραση. Είναι πλούσια σε λίπος (40-50%) και γι' αυτό συχνά μεταποιούνται σε αραχιδέλαιο ή μαργαρίνη. Από το φυστίκι παρασκευάζονται διαφορες σάλτσες. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια γι' αυτό συνιστάται προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Τα ψημένα φιστίκια δεν είναι τόσο υγιής τροφή όσο τα νωπά. Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φυστικιων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ποικιλίες, την ωριμότητα και την προετοιμασία.

Διατροφική ανάλυση ανα 100g:

  • Ενέργεια: 561 kcal
  • Λίπος: 48%
  • Μονοακόρεστα λίπη: 49% των ολικών λιπαρών
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 29% των ολικών λιπαρών
  • Υδατάνθρακες: 8,3 g
  • Φυτικες ίνες: 10,9 g
  • Πρωτεΐνες: 26,0 g




Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Φιστίκια αράπικα
  2. Φιστίκι αράπικο