Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια ζαχαρότευτλου Μαλακή σήψη"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Στις εύκρατες περιοχές, όπου η καλλιέργεια δεν Άρδευση ζαχαρ...')
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Προσβολή ρίζας ζαχαρότευτλου από Μαλακή σήψη.png|thumb|px100|Προσβολή ρίζας ζαχαρότευτλου από Μαλακή σήψη]]
 
Στις εύκρατες περιοχές, όπου η [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|καλλιέργεια]] δεν [[Άρδευση ζαχαρότευτλου|αρδεύεται]] ή αρδεύεται λίγο, η ασθένεια δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου συνδυάζονται οι παράγοντες υψηλή [[Κλιματικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|θερμοκρασία]] και πλούσια άρδευση, μπορεί να συμβούν σοβαρές ζημιές. Είναι δύσκολο να εντοπισθούν τα προσβεβλημένα φυτά πριν προχωρήσει πολύ η σήψη των ριζών. Οι αγγειώδεις δέσμες των προσβεβλημένων από την [[Ασθένειες ζαχαρότευτλου|ασθένεια]] ριζών νεκρώνονται ή μεταχρωματίζονται. Γύρω από τα αγγεία αυτά αναπτύσσεται μια σήψη χρώματος ροζ ως καστανοκόκκινη, που στην συνέχεια καταλαμβάνει ολόκληρη τη [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ρίζα]]. Καστανόχρωμες αλλοιώσεις μπορεί ακόμη να εμφανιστούν και στους μίσχους. Οι προσβεβλημένες ρίζες μπορεί να γίνουν κούφιες εσωτερικά, χωρίς να προκληθεί θάνατος του [[Ζαχαρότευτλο φυτό|φυτού]].  
 
Στις εύκρατες περιοχές, όπου η [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|καλλιέργεια]] δεν [[Άρδευση ζαχαρότευτλου|αρδεύεται]] ή αρδεύεται λίγο, η ασθένεια δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου συνδυάζονται οι παράγοντες υψηλή [[Κλιματικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|θερμοκρασία]] και πλούσια άρδευση, μπορεί να συμβούν σοβαρές ζημιές. Είναι δύσκολο να εντοπισθούν τα προσβεβλημένα φυτά πριν προχωρήσει πολύ η σήψη των ριζών. Οι αγγειώδεις δέσμες των προσβεβλημένων από την [[Ασθένειες ζαχαρότευτλου|ασθένεια]] ριζών νεκρώνονται ή μεταχρωματίζονται. Γύρω από τα αγγεία αυτά αναπτύσσεται μια σήψη χρώματος ροζ ως καστανοκόκκινη, που στην συνέχεια καταλαμβάνει ολόκληρη τη [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ρίζα]]. Καστανόχρωμες αλλοιώσεις μπορεί ακόμη να εμφανιστούν και στους μίσχους. Οι προσβεβλημένες ρίζες μπορεί να γίνουν κούφιες εσωτερικά, χωρίς να προκληθεί θάνατος του [[Ζαχαρότευτλο φυτό|φυτού]].  
  
Πολλά στελέχη του βακτηριδίου Erwinia carotovora μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές. Τα βακτήρια μπαίνουν στο φυτό από τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε [[Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|εδάφη]] με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά την [[Συγκομιδή ζαχαρότευτλου|συγκομιδή]], οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες, 25–30<sup>o</sup>C, ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.
+
Πολλά στελέχη του [[Βακτήρια|βακτηριδίου]] Erwinia carotovora μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές. Τα βακτήρια μπαίνουν στο φυτό από τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε [[Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|εδάφη]] με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά την [[Συγκομιδή ζαχαρότευτλου|συγκομιδή]], οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες, 25–30<sup>o</sup>C, ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.
  
 
Πολλά στελέχη του βακτηριδίου Erwinia carotovora μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές. Τα βακτήρια μπαίνουν στο φυτό από τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε εδάφη με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά την συγκομιδή, οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες, 25–30<sup>o</sup>C, ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.
 
Πολλά στελέχη του βακτηριδίου Erwinia carotovora μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές. Τα βακτήρια μπαίνουν στο φυτό από τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε εδάφη με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά την συγκομιδή, οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες, 25–30<sup>o</sup>C, ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.
Γραμμή 9: Γραμμή 10:
 
[[είναι ασθένεια της::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]]
 
[[είναι ασθένεια της::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]]
 
[[είναι ασθένεια του φυτού::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]]
 
[[είναι ασθένεια του φυτού::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]]
 +
[[είναι προσβολή της ασθένειας::Προκαρυωτικές ασθένειες φυτών| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 07:08, 2 Αυγούστου 2013

Προσβολή ρίζας ζαχαρότευτλου από Μαλακή σήψη

Στις εύκρατες περιοχές, όπου η καλλιέργεια δεν αρδεύεται ή αρδεύεται λίγο, η ασθένεια δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου συνδυάζονται οι παράγοντες υψηλή θερμοκρασία και πλούσια άρδευση, μπορεί να συμβούν σοβαρές ζημιές. Είναι δύσκολο να εντοπισθούν τα προσβεβλημένα φυτά πριν προχωρήσει πολύ η σήψη των ριζών. Οι αγγειώδεις δέσμες των προσβεβλημένων από την ασθένεια ριζών νεκρώνονται ή μεταχρωματίζονται. Γύρω από τα αγγεία αυτά αναπτύσσεται μια σήψη χρώματος ροζ ως καστανοκόκκινη, που στην συνέχεια καταλαμβάνει ολόκληρη τη ρίζα. Καστανόχρωμες αλλοιώσεις μπορεί ακόμη να εμφανιστούν και στους μίσχους. Οι προσβεβλημένες ρίζες μπορεί να γίνουν κούφιες εσωτερικά, χωρίς να προκληθεί θάνατος του φυτού.

Πολλά στελέχη του βακτηριδίου Erwinia carotovora μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές. Τα βακτήρια μπαίνουν στο φυτό από τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε εδάφη με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά την συγκομιδή, οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες, 25–30oC, ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.

Πολλά στελέχη του βακτηριδίου Erwinia carotovora μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές. Τα βακτήρια μπαίνουν στο φυτό από τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε εδάφη με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά την συγκομιδή, οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες, 25–30oC, ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.