Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια μηδικής Μωσαϊκό της μηδικής"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το μωσαϊκό της μηδικής (alfalfa mosaic alfamovirus, AMV), είναι ίωση που μεταδίδεται με τις ...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το μωσαϊκό της [[μηδική φυτό |μηδικής]] (alfalfa mosaic alfamovirus, AMV), είναι ίωση που μεταδίδεται με τις [[αφίδες]].
+
Το μωσαϊκό της [[μηδική φυτό |μηδικής]] (alfalfa mosaic alfamovirus, AMV), είναι ίωση που μεταδίδεται με τις [[αφίδες]]. Είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και εντοπίστηκε ευρύτατα σε [[καλλιέργεια μηδικής |καλλιέργειες μηδικής]] στη χώρα μας. Η παρουσία της στη μηδική, όπως και στα [[Τριφύλλι φυτό | τριφύλλια]] δεν προκαλεί ευκρινή συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά χαρακτηρίζονται από ήπια ή έντονη ποικιλοχλώρωση. Η ένταση των συμπτωμάτων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παπ' όλα αυτά, στα ασθενή φυτά παρατηρείται μείωση της παραγωγής χόρτου και της αναβλάστησης. Πηγές μόλυνσης του [[ιοί |ιού]] αποτελούν οι πολυάριθμοι ξενιστές του. Η διαιώνισή του εξασφαλίζεται από τα πολυετή είδη και από το σπόρο της μηδικής.
 +
 
 +
Η αντιμετώπιση της [[ασθένειες μηδικής |ασθένειας]] γίνεται με τη χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών και υγιούς σπόρου, καθώς και με την καταπολέμηση των αφίδων φορέων.
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:54, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το μωσαϊκό της μηδικής (alfalfa mosaic alfamovirus, AMV), είναι ίωση που μεταδίδεται με τις αφίδες. Είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και εντοπίστηκε ευρύτατα σε καλλιέργειες μηδικής στη χώρα μας. Η παρουσία της στη μηδική, όπως και στα τριφύλλια δεν προκαλεί ευκρινή συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά χαρακτηρίζονται από ήπια ή έντονη ποικιλοχλώρωση. Η ένταση των συμπτωμάτων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παπ' όλα αυτά, στα ασθενή φυτά παρατηρείται μείωση της παραγωγής χόρτου και της αναβλάστησης. Πηγές μόλυνσης του ιού αποτελούν οι πολυάριθμοι ξενιστές του. Η διαιώνισή του εξασφαλίζεται από τα πολυετή είδη και από το σπόρο της μηδικής.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με τη χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών και υγιούς σπόρου, καθώς και με την καταπολέμηση των αφίδων φορέων.