Ασθένεια σόγιας Βακτηρίωση της σόγιας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:02, 25 Σεπτεμβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ασθένεια αυτή της σόγιας, που προκαλείται απ' το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. glycinea προκαλέι κηλίδωση στα φύλλα, στις κοτυληδόνες, στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς, με συνέπεια, σε μεγάλη προσβολή, την καταστροφή τους και σημαντική μείωση των αποδόσεων. Τις αρχικές και κύριες εστίες του βακτηρίου αποτελεί ο μολυσμένος σπόρος, από τον οποίο μολύνεται το σπορόφυτο. Επίσης εστίες μόλυνσης αποτελούν και τα διαχειμάζοντα φυτικά υπολείμματα.

Η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και υγιούς σπόρου, αμειψισπορά με σιτηρά, εκρίζωση και καταστροφή ασθενών φυτών, αποφυγή τεχνητής βροχής και πότισμα με αυλάκια, τέλος με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα ή με αντιβιοτικά φάρμακα.