Ασθένειες μάνγκο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ανθράκωση

Προσβολή καρπού μάνγκο από Ανθράκωση
Προσβολή φύλλου μάνγκο από Ανθράκωση

Προκαλείται από τον μύκητα Colletotrichum gloeosporioides και είναι η πιο σημαντική μυκητολογική ασθένεια του μάνγκο. Ο μύκητας προσβάλλει άνθη, νέους καρπούς, φύλλα, κλαδιά ακόμα και βλαστούς. Επίσης μπορεί να προσβάλλει και τα ώριμα φρούτα μετά την συγκομιδή τους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ως μαύρες, ελαφρώς βυθισμένες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος που σταδιακά διευρύνονται προκαλώντας σήψη των ανθέων. Στα φύλλα, τα κλαδιά και τους βλαστούς εμφανίζονται επίσης μαύρες κηλίδες. Όταν ο καρπός προσβληθεί εμφανίζονται μαύρες βυθισμένες κηλίδες και γρήγορα ο καρπός σαπίζει και πέφτει. Συνήθως για την αντιμετώπιση του μύκητα χρησιμοποιούνται προληπτικά μέτρα προστασίας εφαρμόζοντας μυκητοκτόνα στα ευαίσθητα μέρη του δέντρου, ξεκινώντας τους ψεκασμούς όταν τα άνθη αρχίζουν να ανοίγουν.[1]





Βιβλιογραφία

  1. "Η επίδραση της χαραγής στην βλάστηση και παραγωγή δυο ποικιλιών μάνγκο", Πτυχιακή διατριβή Χαράς Σαββάκη, Τμήμα Φυτικής παραγωγής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ηράκλειο 2013


Ανθράκωση. Προκαλείται από τον μήκυτα Colletotrichum gloeosporioides και είναι η πιο σημαντική μυκητολογική ασθένεια του Μάνγκο. Ο μύκητας προσβάλλει άνθη, νέους καρπούς, φύλλα, κλαδιά ακόμα και βλαστούς. Επίσης μπορεί να προσβάλλει και τα ώριμα φρούτα μετά την συγκομιδή τους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ως μαύρες, ελαφρώς βυθισμένες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος που σταδιακά διευρύνονται προκαλώντας σήψη των ανθέων. Στα φύλλα, τα κλαδιά και τους βλαστούς εμφανίζονται επίσης μαύρες κηλίδες. Όταν ο καρπός προσβληθεί εμφανίζονται μαύρες βυθισμένες κηλίδες και γρήγορα ο καρπός σαπίζει και πέφτει. Συνήθως για την αντιμετώπιση του μύκητα χρησιμοποιούνται προληπτικά μέτρα προστασίας εφαρμόζοντας μυκητοκτόνα στα ευαίσθητα μέρη του δέντρου, ξεκινώντας τους ψεκασμούς όταν τα άνθη αρχίζουν να ανοίγουν. Ψωρίαση. Οφείλεται στον μύκητα Elsinoe mangiferae. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς και τα κλαδιά του Μάνγκο. Τα αρχικά στάδια ανάπτυξης αυτού του μύκητα μοιάζουν με αυτά του μύκητα της ανθράκωσης. Οι αλλοιώσεις που εμφανίζονται στον καρπό συνήθως καλύπτονται από τις καφέ εξανθήσεις του μύκητα. Επιπλέον, προκαλείται παραμόρφωση των φύλλων. Εφόσον γίνεται προληπτικός ψεκασμός για τον μύκητα της ανθράκωσης τότε έμμεσα καταπολεμάται και ο μύκητας της ψωρίασης. Ωίδιο. Η ασθένεια οφείλεται στον μύκητα Oidium sp. Προσβάλλονται φύλλα, άνθη και νέοι καρποί κατά τη διάρκεια του ξηρού καιρού, την Άνοιξη. Οι μολυσμένοι ιστοί καλύπτονται με το λευκό μυκήλιο και τις καρποφορίες του μύκητα που μοιάζουν με αραχνοειδές χνούδι. Συμπτώματα παρατηρούνται και κατά μήκος του κεντρικού νεύρου του φύλλου ή στην κάτω επιφάνεια του και το μυκήλιο του μύκητα γίνεται σταδιακά σκούρο καφέ με ελαιώδη επιφάνεια καθώς τα φύλλα ωριμάζουν. Σε σοβαρές προσβολές παρατηρείται καταστροφή των ταξιανθιών με αποτέλεσμα την αποτυχία της καρπόδεσης. Η ασθένεια καταπολεμάται με την εφαρμογή θείου ή άλλων ωιδιοκτόνων σκευασμάτων. Xanthomonas campestris είναι βακτηριακά είδη που προκαλούν μια ποικιλία ασθενειών στα φυτά.

Pectobacterium carotovorum είναι ένα βακτήριο της οικογένειας Enterobacteriaceae, που παλαιότερα ήταν μέλος του γένους Erwinia. Το είδος είναι παθογόνο φυτό με ποικίλο φάσμα ξενιστών, συμπεριλαμβανομένων πολλών γεωργικώς και επιστημονικά φυτικών ειδών. Αυτό προκαλεί τα κύτταρα να ξεχωρίσουν, μια ασθένεια από παθολογικούς και όρο βακτηριακής σήψεως. Συγκεκριμένα, προκαλεί τα ζαχαρότευτλα αγγειώδεις νέκρωση και μελάνωση των γεώμηλων και άλλα λαχανικά (εξού και το όνομα carotovora) καθώς και οι βλέννες ροής σε πολλά διαφορετικά είδη δέντρων. Αυτό το βακτήριο είναι πανταχού παρόν παθογόνο φυτό με ένα ευρύ φάσμα ξενιστών (καρότο, πατάτα, ντομάτα, καταπράσινα χόρτα και άλλα κολοκυθοειδή, κρεμμύδι, πράσινες πιπεριές και Αφρικανικά ιώδη), μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε σχεδόν οποιοδήποτε φυτικό ιστό καταπατά. Είναι πολύ οικονομικά σημαντικός παθογόνος παράγοντας σε όρους postharvest ζημιές και μια κοινή αιτία παρακμής στην αποθήκευση φρούτων και λαχανικών. Διάσπαση που προκλήθηκε από E. carotovora είναι συχνά και απλώς αναφέρονται ως βακτηριακή σήψη (πρότυπο BSR), αν και αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα βακτήτρια. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις ή μέρη των φυτών μπορεί να αντισταθούν σε εισβολή βακτηρίων, εκτός εάν υπάρχει κάποιο είδος πληγής. Υψηλή υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 300C ευνοούν την ανάπτυξη της παρακμής. Μεταλλαγμένες μορφές μπορεί να παραχθούν που είναι λιγότερο κακοήθη.

Agrobacterium tumefaciens (επικαιροποιημένο επιστημονικό όνομα Rhizobium rabiobacter) είναι ο αιτιώδης παράγοντας της ασθένειας κορυφής θράσους (το σχηματισμό όγκων) σε πάνω από 140 είδη Eudicot. Είναι σχήματος ράβδου και είναι γραμμάριο αρνητικού βακτηρίου εδάφους. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την παρεμβολή ενός μικρού τμήματος του DNA (γνωστό ως T-DNA, για μεταφορά DNA), από ένα πλασμίδιο, στο φυτικό κύτταρο που είναι ενσωματωμένο σε μια ημι-τυχαία θέση στο φυτικό γονιδίωμα. Agrobacterium tumefaciens αποτελεί alphaproteobacterium της οικογένειας Rhizobiaceae, η οποία περιλαμβάνει το άζωτο για καθορισμό καλλιεργειών οσπριοειδών συμβιωτικούς οργανισμούς. Σε αντίθεση με το άζωτο για τον καθορισμό των συμβιωτικών οργανισμών, όγκων που παράγουν το Agrobacterium είναι παθογόνα και δεν επωφελούνται του φυτού. Η μεγάλη ποικιλία των φυτών που επηρεάζεται από το Agrobacterium καθιστά μεγάλη ανησυχία για την γεωργική βιομηχανία.

Alternaria alternata είναι ένας μύκητας που έχει καταγραφεί προκαλώντας τα φύλλα επιτόπου και άλλες ασθένειες σε πάνω από 380 είδη φυτών. Πρόκειται για έναν ευκαιριακό παθογόνο παράγοντα, όπου πολλές φορές φορές φιλοξενεί προκαλώντας στα φύλλα κηλίδες, σαπίζει και διαβρώνει σε πολλά μέρη το φυτό.

Aspergillus niger είναι ένας μύκητας και ένα από τα πιο κοινά είδη του γένους Aspergillus. Αυτό προκαλεί μια ασθένεια αποκαλούμενη "μαύρο καλούπι" σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα σταφύλια, τα κρεμμύδια και τα φιστίκια, και είναι μια κοινή επιμόλυνση των τροφίμων. Είναι πανταχού παρούσα στο χώμα και συνήθως αναφέρεται από εσωτερικούς χώρους όπου οι μαύρες αποικίες μπορεί να συγχέονται με εκείνες των Stachybotrys (είδη που έχουν επίσης ονομαστεί "μαύρο καλούπι"). Ορισμένα στελέχη του Aspergillus niger, έχουν αναφερθεί για να παράγουν ισχυρές μυκοτοξίνες που ονομάζονται ωχρατοξίνες - (ochratoxins). Άλλες πηγές διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα έκθεση βασίζεται σε κακή αναγνώριση των ειδών μυκήτων (αιτιολογική σκέψη χρειάζεται). Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μερικές φορές αληθεύει ότι τα στελέχη Aspergillus niger παράγουν ωχρατοξίνη Α.