Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αχλάδι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
  
 
[[παράγεται από::Αχλαδιά| ]]
 
[[παράγεται από::Αχλαδιά| ]]
[[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
+
[[Category:Προϊόν μηλοειδούς δένδρου]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
+
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:21, 19 Αυγούστου 2013

Αχλάδια
Μαρμελάδα αχλαδιού

Συντήρηση

Ο σκοπός κάθε µεθόδου συντήρησης νωπών φρούτων όπως το αχλάδι είναι να επιβραδύνει τον ρυθµό αναπνοής και φυσικά τις µεταβολικές διεργασίες που γίνονται στο φρούτο και έτσι να επιµηκυνθεί η διάρκεια της συντηρησιµότητας του χωρίς να επηρεάζει τον οµαλό µεταβολισµό του, που σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγήσει σε µη κανονική ωρίµανση ή άλλες ανεπιθύµητες µεταβολές. Πιο αναλυτικά το θέμα για τη συντήρηση των αχλαδιών στον παρακάτω σύνδεσμο:

Συντήρηση στα αχλάδια[1], [2]

Διατροφική αξία αχλαδιού

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου .Όπως και το σταφύλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το αχλάδι είναι από τα πιο χαμηλά σε θερμίδες φρούτα αφού παρέχει 58 θερμίδες ανά 100 γρ. Το αχλάδι μπορεί μάλιστα να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Τα φλαβονοειδή είναι πολύτιμες ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων.Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α βοηθούν στην προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Το αχλάδι είναι μια καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος β όπως η ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη. Τα αχλάδια συγκαταλέγονται μεταξύ των λιγότερο αλλεργιογόνων από όλα τα φρούτα και, συνεπώς αποτελούν μία ασφαλή λύση όσους πάσχουν από τροφικές αλλεργίες.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αχλάδια μπορούν να είναι χρήσιμα στη θεραπεία της κολίτιδας, σε χρόνιες παθήσεις της χοληδόχου κύστης, στην αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.[3]


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. . Ανάπτυξη καρπών μηλιάς και αχλαδιάς και φυσικοχημικές μεταβολές τους, πτυχιακή εργασία της Μηνοπούλου Χαρίκλειας, Θεσσαλονίκη 2007.
  3. "Αχλάδι. Η θρεπτική του αξία", της Παπαεμμανουήλ Βιργινίας Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.