Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Βολβοποίηση κρεμμυδιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Βολβοποίηση κρεμμυδιού')
 
 
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[media:Βολβοποίηση κρεμμυδιού.pdf|Βολβοποίηση κρεμμυδιού]]
+
Το [[Κρεμμύδι φυτό|κρεμμύδι]] χαρακτηρίζεται ως [[κατάλογος φυτών|φυτό]] εποχής και διακρίνεται για την ανθεκτικότητα του στις χαμηλές θερμοκρασίες και χειμώνα. Η άριστη για την ανάπτυξη του φυτού μέση θερμοκρασία αέρος είναι 13-25οC και εδάφους 20-27οC. Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού, ενώ κατά τη βολβοποίηση, τη συγκομιδή και τη μεθωρίμανση είναι επιθυμητές σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.
 +
 
 +
Σε καλλιέργειες που προορίζονται για σποροπαραγωγή ο καθαριστικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Για να αναπτύξει ανθικό στέλεχος το φυτό, θα πρέπει να εκτεθεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες, 4-8οC  ή γενικότερα κάτω των 10οC, για να καλύψει τις ανάγκες του σε ψύχος (εαρινοποίηση).
 +
Αντίθετα, σε καλλιέργειες που προορίζονται για παραγωγή βολβών, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η διάρκεια της ημέρας (φωτοπερίοδος). Για να ξεκινήσει η βολβοποίηση, πρέπει η διάρκεια της ημέρας να ξεπεράσει ένα ελάχιστο όριο που εξαρτάται από την ποικιλία ή το υβρίδιο και είναι ανεξάρτητο από την ηλικία των φυτών.
 +
 
 +
Η υψηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας ευνοεί την ανάπτυξη [[Μυκητολογικές ασθένειες φυτών|μυκητολογικών ασθενειών]] (π.χ. περονόσπορος). Συνεπώς, η μέτρια προς χαμηλή σχετική υγρασία είναι προτιμότερη. Ιδιαίτερα επιθυμητή είναι η χαμηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και της μεθωρίμανσης , γιατί έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η ξήρανση των βολβών.
 +
<ref name="Βολβοποίηση κρεμμυδιού"/>
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 
 +
<references>
 +
 
 +
<ref name="Βολβοποίηση κρεμμυδιού">[[media:Βολβοποίηση κρεμμυδιού.pdf|Βολβοποίηση κρεμμυδιού]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:01, 9 Ιουνίου 2016

Το κρεμμύδι χαρακτηρίζεται ως φυτό εποχής και διακρίνεται για την ανθεκτικότητα του στις χαμηλές θερμοκρασίες και χειμώνα. Η άριστη για την ανάπτυξη του φυτού μέση θερμοκρασία αέρος είναι 13-25οC και εδάφους 20-27οC. Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού, ενώ κατά τη βολβοποίηση, τη συγκομιδή και τη μεθωρίμανση είναι επιθυμητές σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Σε καλλιέργειες που προορίζονται για σποροπαραγωγή ο καθαριστικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Για να αναπτύξει ανθικό στέλεχος το φυτό, θα πρέπει να εκτεθεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες, 4-8οC ή γενικότερα κάτω των 10οC, για να καλύψει τις ανάγκες του σε ψύχος (εαρινοποίηση). Αντίθετα, σε καλλιέργειες που προορίζονται για παραγωγή βολβών, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η διάρκεια της ημέρας (φωτοπερίοδος). Για να ξεκινήσει η βολβοποίηση, πρέπει η διάρκεια της ημέρας να ξεπεράσει ένα ελάχιστο όριο που εξαρτάται από την ποικιλία ή το υβρίδιο και είναι ανεξάρτητο από την ηλικία των φυτών.

Η υψηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. περονόσπορος). Συνεπώς, η μέτρια προς χαμηλή σχετική υγρασία είναι προτιμότερη. Ιδιαίτερα επιθυμητή είναι η χαμηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και της μεθωρίμανσης , γιατί έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η ξήρανση των βολβών. [1]

Βιβλιογραφία

  1. Βολβοποίηση κρεμμυδιού