Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Βολβοποίηση σκόρδου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Εάν επικρατήσουν χαµηλές [[Κλιματικές συνθήκες σκόρδου|θερµοκρασίες]] κατά την περίοδο της πλήρους [[Ανάπτυξη σκόρδου φυτού|ανάπτυξης των φυτών]] και της έντονης βολβοποίησης, πιθανόν να προκαλέσουν εκβλάστηση των σκελίδων που έχουν ήδη σχηµατιστεί. Παρατεταµένη έκθεση των φυτών σε χαµηλές θερµοκρασίες, µπορεί να προκαλέσει τον σχηµατισµό ανώµαλων, κακοσχηµατισµένων βολβών, γιατί προκαλείται ο σχηµατισµός σκελίδων από τους άξονες όλων των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σκόρδου|φύλλων]], χωρίς να σχηµατίζονται προστατευτικοί χιτώνες γύρω από τις σκελίδες, πράγµα που συµβαίνει κάτω από κανονικές συνθήκες. Το σκόρδο συνήθως δεν βολβοποιεί όταν [[Καλλιέργεια σκόρδου|καλλιεργείται]] στις ζεστές και µε µικρό µήκος ηµέρας, πεδινές τροπικές περιοχές. Στα µεγάλα υψόµετρα των τροπικών περιοχών, όπου οι θερµοκρασίες είναι χαµηλότερες, το σκόρδο µπορεί να καλλιεργηθεί, αλλά οι βολβοί που σχηµατίζονται είναι µικροί και εµφανίζονται µε ακανόνιστο σχήµα. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η θερµοκρασία εδάφους είναι µεγαλύτερη από 20<sup>o</sup>C, τα φυτά παράγουν φτωχούς βολβούς.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/>  
+
Εάν επικρατήσουν χαµηλές [[Κλιματικές συνθήκες σκόρδου|θερµοκρασίες]] κατά την περίοδο της πλήρους ανάπτυξης των φυτών και της έντονης βολβοποίησης, πιθανόν να προκαλέσουν εκβλάστηση των σκελίδων που έχουν ήδη σχηµατιστεί. Παρατεταµένη έκθεση των φυτών σε χαµηλές θερµοκρασίες, µπορεί να προκαλέσει τον σχηµατισµό ανώµαλων, κακοσχηµατισµένων βολβών, γιατί προκαλείται ο σχηµατισµός σκελίδων από τους άξονες όλων των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σκόρδου|φύλλων]], χωρίς να σχηµατίζονται προστατευτικοί χιτώνες γύρω από τις σκελίδες, πράγµα που συµβαίνει κάτω από κανονικές συνθήκες. Το σκόρδο συνήθως δεν βολβοποιεί όταν [[Καλλιέργεια σκόρδου|καλλιεργείται]] στις ζεστές και µε µικρό µήκος ηµέρας, πεδινές τροπικές περιοχές. Στα µεγάλα υψόµετρα των τροπικών περιοχών, όπου οι θερµοκρασίες είναι χαµηλότερες, το σκόρδο µπορεί να καλλιεργηθεί, αλλά οι βολβοί που σχηµατίζονται είναι µικροί και εµφανίζονται µε ακανόνιστο σχήµα. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η θερµοκρασία εδάφους είναι µεγαλύτερη από 20<sup>o</sup>C, τα φυτά παράγουν φτωχούς βολβούς.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/>  
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 +
 
<references>
 
<references>
<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
+
 
 +
<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών</ref>
 +
 
 
</references>
 
</references>
  

Τελευταία αναθεώρηση της 13:24, 19 Ιουλίου 2016

Εάν επικρατήσουν χαµηλές θερµοκρασίες κατά την περίοδο της πλήρους ανάπτυξης των φυτών και της έντονης βολβοποίησης, πιθανόν να προκαλέσουν εκβλάστηση των σκελίδων που έχουν ήδη σχηµατιστεί. Παρατεταµένη έκθεση των φυτών σε χαµηλές θερµοκρασίες, µπορεί να προκαλέσει τον σχηµατισµό ανώµαλων, κακοσχηµατισµένων βολβών, γιατί προκαλείται ο σχηµατισµός σκελίδων από τους άξονες όλων των φύλλων, χωρίς να σχηµατίζονται προστατευτικοί χιτώνες γύρω από τις σκελίδες, πράγµα που συµβαίνει κάτω από κανονικές συνθήκες. Το σκόρδο συνήθως δεν βολβοποιεί όταν καλλιεργείται στις ζεστές και µε µικρό µήκος ηµέρας, πεδινές τροπικές περιοχές. Στα µεγάλα υψόµετρα των τροπικών περιοχών, όπου οι θερµοκρασίες είναι χαµηλότερες, το σκόρδο µπορεί να καλλιεργηθεί, αλλά οι βολβοί που σχηµατίζονται είναι µικροί και εµφανίζονται µε ακανόνιστο σχήµα. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η θερµοκρασία εδάφους είναι µεγαλύτερη από 20oC, τα φυτά παράγουν φτωχούς βολβούς.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών