Γέμισμα καρπών (grain-filling) σιτηρών

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:19, 9 Αυγούστου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ουσιών στους αναπτυσσόμενους καρπούς. Διακρίνεται στα εξής στάδια:

  1. Υδατώδης καρπός.
  2. Γαλακτώδης καρπός. Αρχίζει η συσσώρευση αμύλου στο ενδοσπέρμιο.
  3. Στάδια ζύμης (μαλακής, ενδιάμεσης, σκληρής). Στο τελευταίο στάδιο το ενδοσπέρμιο έχει μια κηρώδη υφή, γι' αυτό και το στάδιο αυτό είναι επίσης γνωστό ως "κηρώδης καρπός". Θεωρείται ότι στον κηρώδη καρπό έχει συντελεσθεί η φυσιολογική ωρίμαση των καρπών. Ο χρόνοα που απαιτείται από την άνθηση μέχρι τη φυσιολογική ωρίμαση κυμαίνεται μεταξύ 25-60ημ. ανάλογα με το είδος και την ποικιλία του σιτηρού και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κατά το γέμισμα.

Οι οργανικές ουσίες που συσσωρεύονται στους καρπούς προέρχονται σχεδόν ολοκληρωτικά από την τρέχουσα φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών, ενώ ένα ποσοστο μικρότερο του 10% οφείλεται και στη διακίνηση αποθηκευμένων ουσιών από τα στελέχη. Στον αραβόσιτο το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Στον εφοδιασμό με φωτοσυνθετικά προϊόντα συμβάλλουν κυρίως η ίδια η καρποταξία (ακόμη και τα άγανα) και τα δύο ανώτερα φύλλα του φυτού (κυρίως το τελευταίο φύλλο).