Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Γενικά στοιχεία πράσου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το πράσο είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιεργούμεν...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Πράσο φυτό|πράσο]] είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιεργούμενο]] χειμερινό λαχανικό της οικογένειας των λειριωδών. Καλλιεργείται για το χονδρό, λευκό του ψευδοστέλεχος (βάση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πράσου|φύλλων]]), το οποίο μαγειρεύεται τηγανητό ή βραστό σε σούπες ή με [[Ρύζι|ρύζι]], ψήνεται στπον ατμό ή χρησιμοποιείται σε σαλάτες. Στην αγορά εμφανίζεται τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Απρίλιο - Μάϊο του επόμενου χρόνου. Είναι δηλαδή χειμερινό λαχανικό. Η δημοτικότητά του οφείλεται στο ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα του φαγώσιμου μέρους του φυτού. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία είναι 85% νερό, 2,2% πρωτεΐνες, 11,2% υδατάνθρακες και 0,3% λιπαρά. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με πράσο καλλιεργούνται στα γεωγραφικά διαμερίσματα Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής. Οι πιο υψηλές αποδόσεις λαμβάνονται στους νόμους Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.   
+
Το [[Πράσο φυτό|πράσο]] είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιεργούμενο]] χειμερινό λαχανικό της οικογένειας των λειριωδών. Καλλιεργείται για το χονδρό, λευκό του ψευδοστέλεχος (βάση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πράσου|φύλλων]]), το οποίο μαγειρεύεται τηγανητό ή βραστό σε σούπες ή με [[Ρύζι|ρύζι]], ψήνεται στπον ατμό ή χρησιμοποιείται σε σαλάτες. Στην αγορά εμφανίζεται τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Απρίλιο - Μάϊο του επόμενου χρόνου. Είναι δηλαδή χειμερινό λαχανικό. Η δημοτικότητά του οφείλεται στο ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα του φαγώσιμου μέρους του φυτού. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία είναι 85% νερό, 2,2% πρωτεΐνες, 11,2% υδατάνθρακες και 0,3% λιπαρά. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με πράσο καλλιεργούνται στα γεωγραφικά διαμερίσματα Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής. Οι πιο υψηλές αποδόσεις λαμβάνονται στους νόμους Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/>  
 
+
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:13, 7 Ιουλίου 2015

Το πράσο είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα καλλιεργούμενο χειμερινό λαχανικό της οικογένειας των λειριωδών. Καλλιεργείται για το χονδρό, λευκό του ψευδοστέλεχος (βάση των φύλλων), το οποίο μαγειρεύεται τηγανητό ή βραστό σε σούπες ή με ρύζι, ψήνεται στπον ατμό ή χρησιμοποιείται σε σαλάτες. Στην αγορά εμφανίζεται τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Απρίλιο - Μάϊο του επόμενου χρόνου. Είναι δηλαδή χειμερινό λαχανικό. Η δημοτικότητά του οφείλεται στο ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα του φαγώσιμου μέρους του φυτού. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία είναι 85% νερό, 2,2% πρωτεΐνες, 11,2% υδατάνθρακες και 0,3% λιπαρά. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με πράσο καλλιεργούνται στα γεωγραφικά διαμερίσματα Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής. Οι πιο υψηλές αποδόσεις λαμβάνονται στους νόμους Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.