Διατροφική αξία αρνίσιου κρέατος

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:33, 7 Απριλίου 2015 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το αρνίσιο κρέας [1] είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεινών, αμύλων και βιταμινών της ομάδας Β περιλαμβανομένης της νιακίνης (μειώνει στο αίμα την ολική και κακή χοληστερόλη, ενώ ψηλώνει τη καλή χοληστερόλη) και ριμποφλαβίνης (βιταμίνη Β2, που ενισχύει τον κερατοειδή, δυναμώνει το συκώτι, περιέχεται επίσης και στο βασιλικό πολτό). Επίσης το κρέας είναι άπαχο και χαμηλό σε χοληστερόλη σε σύγκριση με άλλες ζωικές πρωτείνες.

Το ήμισυ του λίπους του αρνίσιου κρέατος είναι μόνο-ακόρεστο, δηλαδή περιέχει τον ίδιο τύπο λιπαρών οξέων που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο.

Για παράδειγμα, σε ένα πιάτο 85,05 γρ. άριστης αρνίσιας κοτολέτας έχουμε πέντε γραμμάρια λίπους σε σύγκριση με οκτώ γραμμάρια σε βοδινή και χοιρινή κοτολέτα και δέκα γραμμάρια στο σολωμό Ατλαντικού. Επιπλέον η σωστή αναλογία όλων των οκτώ βασικών αμινοξέων περιέχεται στο αρνίσιο κρέας. Το να τρώει κανείς αρνίσιο κρέας, αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο να ενισχύει το σώμα του με βιταμίνες Β12 και πρωτείνες, καθώς επίσης με σίδηρο και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Βιβλιογραφία

  1. Αρνί