Διατροφική αξία νεραντζιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:04, 19 Ιουλίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γλυκό νεράντζι

Το δέντρο της νεραντζιάς έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκα­λιάς. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζου­μί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, συνίσταται να προστίθεται μέλι ή ζάχαρη (κατά προ­τίμηση, ακατέργαστη).