Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(6 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η ζάχαρη παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από ζαχαρότευτλα. Στη συνέχεια τα ζαχαρότευτλα αυτά επεξεργάζονται (πλέον με βιομηχανικό τρόπο), έτσι ώστε να βγει από μέσα τους ο φυσικός χυμός. Έπειτα ο χυμός αυτός βράζεται και καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη αρχίζει να συμπυκνώνεται και σιγά σιγά μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους. Οι υγροί αυτοί κρύσταλλοι τοποθετούνται σε φυγόκεντρο και στεγνώνουν με τη βοήθεια της περιστροφής. Το υγρό που απομακρύνεται ονομάζεται μελάσα, και στο τέλος μένει μόνο η ζάχαρη χρώματος καφέ που περιέχει ένα μείγμα από μύκητες ,βακτήρια, χώμα και διάφορα υπολείμματα (π.χ. φυτικά ή/και εντόμων). Τα κυριότερα είδη ζάχαρης που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη ,η ακατέργαστη ζάχαρη και η μαύρη-καστανή ζάχαρη.
+
Η ζάχαρη παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από [[ζαχαρότευτλο φυτό |ζαχαρότευτλα]]. Στη συνέχεια τα ζαχαρότευτλα επεξεργάζονται (πλέον με βιομηχανικό τρόπο), έτσι ώστε να βγει από μέσα τους ο φυσικός χυμός. Έπειτα ο χυμός βράζεται και καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη αρχίζει να συμπυκνώνεται και σιγά σιγά μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους. Οι υγροί κρύσταλλοι τοποθετούνται σε φυγόκεντρο και στεγνώνουν με τη βοήθεια της περιστροφής. Το υγρό που απομακρύνεται ονομάζεται μελάσα και στο τέλος μένει μόνο η ζάχαρη χρώματος καφέ που περιέχει ένα μείγμα από [[μύκητες]], [[βακτήρια]], χώμα και διάφορα υπολείμματα (π.χ. φυτικά ή/και [[έντομα |εντόμων]]). Τα κυριότερα είδη ζάχαρης που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, η ακατέργαστη ζάχαρη και η μαύρη-καστανή ζάχαρη.
  
<u>'''Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη'''</u> Αυτή είναι η λευκή κλασσική ζάχαρη που όλου γνωρίζουμε. Σε αυτήν, οι κρύσταλλοι επεξεργάζονται ακόμα ποιο πολύ ώστε να απομακρυνθεί τελείως η μελάσα και να μείνουν μόνο οι κρύσταλλοι.
+
<u>'''Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη:'''</u> Η κλασσική ζάχαρη που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτήν, οι κρύσταλλοι επεξεργάζονται ακόμα ποιο πολύ ώστε να απομακρυνθεί τελείως η μελάσα και να μείνουν μόνο οι κρύσταλλοι.
  
* <font color="black"> Ακατέργαστη ζάχαρη:</font> Και αυτή είναι επεξεργασμένη απλά όχι όσο η λευκή, και έτσι παραμένουν μερικές μικρές ποσότητες μελάσας με αποτέλεσμα να έχει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
+
<u>'''Ακατέργαστη ζάχαρη:'''</u> Είναι επεξεργασμένη απλά όχι όσο η λευκή, και έτσι παραμένουν μερικές μικρές ποσότητες μελάσας με αποτέλεσμα να έχει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
  
* <font color="black"> Μαύρη-καστανή ζάχαρη:</font> Αυτή η ζάχαρη είναι βασικά λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα.
+
<u>'''Μαύρη-καστανή ζάχαρη:'''</u> Αυτή η ζάχαρη είναι λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα.
  
Γενικά οι εταιρείες έχουν περάσει το μήνυμα ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι και η καλύτερη για την υγεία μας, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό είναι ψέμα. Όντως η ακατέργαστη ζάχαρη έχει μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, οι οποίες όμως είναι τόσο μικρές που στην ουσία είτε υπάρχουν είτε όχι είναι το ίδιο. Σύμφωνα με έρευνα,  η ακατέργαστη, μαύρη και καστανή ζάχαρη περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που προέρχονται από τη μελάσα. Και πάλι όμως οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που πρέπει να φάμε πάνω από 30 κουταλιές για να λάβουμε αρκετή ποσότητα αντιοξειδωτικών που θα κάνουν κάποια διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ακατέργαστη ζάχαρη σε μία κουταλιά του γλυκού έχει μόνο 3 mg ασβέστιο και μόλις 0,03 mg σίδηρο που αντιστοιχεί σε 0,4% και 0,2 % των ημερησίων αναγκών του ανθρώπινοι οργανισμού σε ασβέστιο και σίδηρο αντίστοιχα. Όσο αφορά τη θερμιδική αξία, και πάλι δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδης νικητής μιας και όλες έχουν περίπου 16 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού.
+
Γενικά οι εταιρείες έχουν περάσει το μήνυμα ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι και η καλύτερη για την υγεία μας, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό δεν ισχύει. Όντως η ακατέργαστη ζάχαρη έχει μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, οι οποίες όμως είναι τόσο μικρές που στην ουσία είτε υπάρχουν είτε όχι είναι το ίδιο. Σύμφωνα με έρευνα,  η ακατέργαστη, μαύρη και καστανή ζάχαρη περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που προέρχονται από τη μελάσα. Και πάλι όμως οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που πρέπει να καταναλώσουμε πάνω από 30 κουταλιές για να λάβουμε αρκετή ποσότητα αντιοξειδωτικών που θα κάνουν κάποια διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η ακατέργαστη ζάχαρη σε μία κουταλιά του γλυκού έχει μόνο 3 mg [[ασβέστιο]] και μόλις 0,03 mg [[σίδηρος |σίδηρο]] που αντιστοιχεί σε 0,4% και 0,2 % των ημερησίων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ασβέστιο και σίδηρο αντίστοιχα. Όσον αφορά στη θερμιδική αξία και πάλι δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδης νικητής μιας και όλες έχουν περίπου 16 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού.<ref name="Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 
 +
<references>
 +
 
 +
<ref name="Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία"> [{{#show:Ιστοσελίδα Αδυνάτισμα/Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία| ?has link}} Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία]</ref>
 +
 
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[σχετίζεται με::Ζαχαρότευτλο προϊόν| ]]
 
[[σχετίζεται με::Ζαχαρότευτλο προϊόν| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:44, 6 Ιουνίου 2016

Η ζάχαρη παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από ζαχαρότευτλα. Στη συνέχεια τα ζαχαρότευτλα επεξεργάζονται (πλέον με βιομηχανικό τρόπο), έτσι ώστε να βγει από μέσα τους ο φυσικός χυμός. Έπειτα ο χυμός βράζεται και καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη αρχίζει να συμπυκνώνεται και σιγά σιγά μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους. Οι υγροί κρύσταλλοι τοποθετούνται σε φυγόκεντρο και στεγνώνουν με τη βοήθεια της περιστροφής. Το υγρό που απομακρύνεται ονομάζεται μελάσα και στο τέλος μένει μόνο η ζάχαρη χρώματος καφέ που περιέχει ένα μείγμα από μύκητες, βακτήρια, χώμα και διάφορα υπολείμματα (π.χ. φυτικά ή/και εντόμων). Τα κυριότερα είδη ζάχαρης που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, η ακατέργαστη ζάχαρη και η μαύρη-καστανή ζάχαρη.

Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη: Η κλασσική ζάχαρη που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτήν, οι κρύσταλλοι επεξεργάζονται ακόμα ποιο πολύ ώστε να απομακρυνθεί τελείως η μελάσα και να μείνουν μόνο οι κρύσταλλοι.

Ακατέργαστη ζάχαρη: Είναι επεξεργασμένη απλά όχι όσο η λευκή, και έτσι παραμένουν μερικές μικρές ποσότητες μελάσας με αποτέλεσμα να έχει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.

Μαύρη-καστανή ζάχαρη: Αυτή η ζάχαρη είναι λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα.

Γενικά οι εταιρείες έχουν περάσει το μήνυμα ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι και η καλύτερη για την υγεία μας, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό δεν ισχύει. Όντως η ακατέργαστη ζάχαρη έχει μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, οι οποίες όμως είναι τόσο μικρές που στην ουσία είτε υπάρχουν είτε όχι είναι το ίδιο. Σύμφωνα με έρευνα, η ακατέργαστη, μαύρη και καστανή ζάχαρη περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που προέρχονται από τη μελάσα. Και πάλι όμως οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που πρέπει να καταναλώσουμε πάνω από 30 κουταλιές για να λάβουμε αρκετή ποσότητα αντιοξειδωτικών που θα κάνουν κάποια διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η ακατέργαστη ζάχαρη σε μία κουταλιά του γλυκού έχει μόνο 3 mg ασβέστιο και μόλις 0,03 mg σίδηρο που αντιστοιχεί σε 0,4% και 0,2 % των ημερησίων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ασβέστιο και σίδηρο αντίστοιχα. Όσον αφορά στη θερμιδική αξία και πάλι δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδης νικητής μιας και όλες έχουν περίπου 16 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία