Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Είδη μαστιχόδενδρου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Μαυρόσκοινος{{{top_heading|==}}} {{:Ποικιλία μασ...')
 
μ (Ο P chasapis μετακίνησε τη σελίδα Ποικιλίες μαστιχόδενδρου στη Είδη μαστιχόδενδρου χωρίς να αφήσει ανακατεύθυνση)
(Καμία διαφορά)

Αναθεώρηση της 12:17, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μαυρόσκοινος

Κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος των φυτειών. Τα φύλλα του είναι μαυροπράσινα, λεπτά και χωρίς μίσχο. Παράγει πρώτης ποιότητας ρητίνη, άφθονη και διαυγή. Αρχίζει την παραγωγή από νεαρή ηλικία αλλά η εκροή της ρητίνης δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα στάδια. Στα ηλικιωμένα δένδρα ο κορμός παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και είναι περισσότερο ευπρόσβλητος από μύκητες, όπως τον μύκητα

Βότομος

Έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον Μαυρόσκοινο. Τα φύλλα του είναι πιο ανοιχτόχρωμα, παχιά και πεπλατυσμένα με στρογγυλεμένες απολήξεις. Ο φλοιός του είναι περισσότερο χυμώδης όμως η ρητίνη έχει μειωμένη διαύγεια. Συγκεκριμένα, η απόδοση του είναι η μεγαλύτερη από όλους τους κλώνους και η εκροή της ρητίνης διατηρείται σταθερή καθ’όλη τη διάρκεια της συλλογής.

Βιγλιώτης

Παρόμοιος με το βότομο, όμως τα φύλλα του είναι παχιά, σαρκώδη και με στρογγυλεμένα άκρα. Η απόδοση σε ρητίνη είναι ικανοποιητική παρόλο που εμπεριέχονται σ’ αυτή μικρές φυσαλίδες αέρα.

Κρεμεντινός

Το όνομά του το οφείλει στην κρεμεντίνη με την οποία μοιάζει η ρητίνη του. Είναι παρόμοιος με τον μαυρόσκοινο, με τη διαφορά ότι η ρητίνη δεν πήζει εύκολα. Μάλιστα, η ρητίνη έχει κίτρινο χρώμα και η ποσότητα της είναι ικανοποιητική.

Λιβανός

Αυτή η ποικιλία μαστιχόδενδρου συναντάται σπάνια και σποραδικά σε ορισμένες κοινότητες. Η ρητίνη που παράγεται είναι κατώτερης ποιότητας και μοιάζει με το λιβάνι από το οποίο πήρε και το όνομά του.